Now Reading:
Učenici topličke Osnovne škole učili o šumarstvu i važnosti zaštite prirode
Full Article 2 minutes read

Učenici topličke Osnovne škole učili o šumarstvu i važnosti zaštite prirode

Učenici šestog razreda Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice u četvrtak su imali priliku naučiti nešto više o šumarstvu, odnosno o pošumljavanju i čime se sve šumari bave, kako se brinuti o zdravlju šuma, ali i zašto je ponekad nužno sječi stabla.

Naime, za učenike je u školi organizirano predavanje u okviru projekta „Škola u šumi, šuma u školi” koji Hrvatske šume provode već niz godina u suradnji sa školama u Hrvatskoj. Predavanje je održala koordinatorica projekta na području Uprave šuma, Podružnice Koprivnica, Sonja Rukavina, stručna suradnica za sjemenarstvo i rasadničarstvo, a sudjelovala je i Emilija Seidl, stručna suradnica za ekologiju u Upravi šuma.

Među glavnim ciljevima projekta su približavanje šume i šumarske struke djeci, naglašavanje važnosti očuvanja okoliša i stvaranje ekološki educirane, svjesne i savjesne djece kao zalog za budućnost, učenje na terenu te upoznavanje šumskih biljaka i životinja.

U te se svrhe u sklopu nastavnih programa za učenike osnovnih i srednjih škola provode prikladna predavanja, radionice i terenska nastava, rekla je Emilija Seidl, a osim toga, sa školama surađuju i u akcijama sadnje i pošumljavanja biljaka u cijeloj Hrvatskoj. Istaknula je pritom i dobru suradnju s Gradom Varaždinskim Toplicama te topličkom Turističkom zajednicom i Osnovnom školom.

Upoznali smo učenike sa šumama Hrvatske, posebice sa šumama ovoga kraja, i općim korisnim funkcijama šume. Donijeli smo i jednu donaciju, stablo lipe, koje želimo da Škola posadi. Da je ljepše, toplije vrijeme, predavanje bismo održali vani i sadili bismo. Učenici ove škole su i lani bili na terenu, pošumljavali su sadnicama bukve mjesto gdje je šuma bila posječena zbog bolesti, štetnika i nametnika – kazala je Seidl i dodala da djeca vole biti na terenu, zainteresirana su i svima je lijepo sudjelovati u takvim aktivnostima.

– Dobri su i u učionici, pokazuju interes za prirodu, pogotovo niži razredi, i to treba njegovati od malih nogu – istaknula je.

sjever.hr
18.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.