Now Reading:
Tko će u saborskim klupama zamijeniti Kolara, Posavca i Stričaka? Neka imena su iznenađenje, a neki ostaju bez saborskog mandata…
Full Article 3 minutes read

Tko će u saborskim klupama zamijeniti Kolara, Posavca i Stričaka? Neka imena su iznenađenje, a neki ostaju bez saborskog mandata…

U III. izbornoj jedinici SDP s partnerima dobio je 36,75 posto odnosno šest mandata. HDZ-ova lista s partnerima dobila je 27,56 posto što je 5 mandata. Nezavisna platforma Sjever 12,2 posto što je 2 mandata te Možemo 6,25 posto odnosno 1 mandat.

Prema tim rezultatima mandata su u III. izbornoj jedinici osvojili kod SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek i Miroslav Marković. Kod HDZ-a Anđelko Stričak, Zoran Gregurović, Ljubomir Kolarek, Predrag Štromar i Damir Habijan. Nezavisna platforma Sjever – Matija Posavec i Dubravko Bilić te Luka Korlaet kod Možemo.

Što se tiče župana Kolara, Posavca i Stričaka po zakonu njihovo obnašanje dužnosti župana nespojivo je sa saborskim mandatom, pa se o njihovim zamjenama priča naveliko.

Tako su priče da će župana Kolara u saboru zamijeniti načelnika Konjščine Anita Curiš Krok koja je bila 11. na listi. Prema pričama, županovo mjesto ne želi se prepustiti nekome iz Međimurja nego iz Zagorja. Tome se ljute u Međimurju s obzirom da je dosadašnja saborska zastupnica Andreja Marić koja je bila na 9. mjestu i koja je dobila veći broj preferencijalnih glasova od Boške Ban Vlahek koja je na njihovoj listi bila na 4. mjestu, ali ipak zbog visokog mjesta na listi ulazi u Sabor iako sa znatno manjim brojem glasova.

Ista stvar je i sa županom Stričakom, koji će svoje mjesto prepustiti Siniši Jenkaču, gradonačelniku Novog Marofa koji bi na ovaj način mogao izgurati zagorskog Žarka Tušeka. Navodno ni Habijanovo saborsko mjesto, ukoliko i dalje bude ministar, neće dobiti Žarko Tušek, nego Goran Kaniški, načelnik Kneginca. Ukoliko tako ostane, vidjet će se da li je ovo politički kraj Žarka Tušeka koji se nakon afere „Kaj bi ti štel biti” ipak održao u političkim vodama. Ono što i dalje vezano uz Tušeka kruži da je već prije početka kampanje dogovorio da će biti državni tajnik u nekom od ministarstava ukoliko ne prođe u Sabor.

A veliki su dogovori i oko saborskog mjesta župana Posavca. Posavec i Bilić, gradonačelnik Ludbrega osigurali su mandate u Saboru i prema broju preferencijalnih glasova, mjesto Posavca trebao bi dobiti Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca. No, u međimurskim kuloarima se šapuće kako to mjesto neće dobiti Batinić nego Ivica Baksa koji se nalazio na posljednjem 14. mjestu na listi. Hoće li to dovesti do pomutnje u ovoj stranci, koja je dobila dva mandata za Sabor iako je na političkoj sceni tek 6. mjeseci, ostaje nam vidjeti. Da su iznenađenje izbora, jesu, jer ni jednoj stranci nije uspjelo dobiti toliko mandata nakon tako kratkog postojanja, a rezultat je, sigurni smo, zasluga imena Matije Posavca koji je na političkoj sceni već 15. godina.

msopek/sjever.hr 18.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.