Now Reading:
Predstavljanje romana za djecu “Cvikeri i cinkeri” autora Miroslava Cmuka
Full Article 2 minutes read

Predstavljanje romana za djecu “Cvikeri i cinkeri” autora Miroslava Cmuka

Danas će se na dječjem odjelu varaždinske Knjižnice Metel Ožegović u Vili Bedeković s početkom u 18:00 sati održati će se predstavljanje romana za djecu pod nazivom Cvikeri i cinkeri, autora Miroslava Cmuka iz Maruševca koji je preminuo u 39. godini.

Nakon niza objavljenih knjiga, publicistike, beletristike i slikovnica Miroslav Cmuk se ovaj puta okušao u pisanju svog prvog romana za djecu. Sam autor romana na žalost nije dočekao njegovo objavljivanje, a Cvikeri i cinkeri objavljeni su posthumno. Već nakon izlaska, roman je naišao na dobar odaziv publike te je naklada ubrzo rasprodana.

Roman Cvikeri i cinkeri sastavljen je od osam ulančanih priča o životu tri generacije osebujnih stanovnika jednog sela. Priče ispunjene životnim dogodovštinama, uz komične komentare, u prvom licu pripovijeda glavni protagonist romana, desetogodišnji Fran. Idiličan i arhaičan život na selu Miroslav Cmuk dočarava jednostavnim, pitkim i izrazito slikovitim jezičnim izrazom. Tematski, knjiga će se dopasti mlađoj populaciji osnovnoškolaca od 5. do 8. razreda, kojima je primarno namijenjena. No, jednako će interesantna biti i njihovim roditeljima zbog autorove iznimne vještine da kroz priču suptilno provuče duhovite elemente ciljane zrelijoj publici.

Roman je ilustrirao mladi varaždinski umjetnik Mihael Bađun, Miroslavov višegodišnji prijatelj i suradnik. Ovim romanom izdavač počinje i novu biblioteku SVIB u kojoj će objavljivati beletristiku za djecu, Miroslavu u čast.

Iako je naklada rasprodana, izdavač je osigurao dodatni tisak novih 50 primjeraka knjige što će omogućiti kupnju ovog dječjeg klasika u nastajanju, neprežaljenog domaćeg autora, po promotivnoj cijeni od 10 eura. Promociju izdanja vodit će knjižničarka Nataša Narančić te ilustrator Mihael Bađun koji će se potruditi da se knjiga publici predstavi na zanimljiv i kvalitetan način, onako kako to ovo izdanje i zaslužuje.

Pozivamo sve bivše Miroslavove prijatelje, kolege, učenike, suradnike, poznanike, kao i novu publiku koja će ga upoznati kroz njegovu spisateljsku sposobnost, da svojim dolaskom uveličaju promociju izdanja Cvikeri i cinkeri.

sjever.hr 16.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.