Now Reading:
Predstava povodom Dana Međimurske županije: Glumica Ana Vilenica maestralno utjelovila Anu Katarinu Zrinski
Full Article 2 minutes read

Predstava povodom Dana Međimurske županije: Glumica Ana Vilenica maestralno utjelovila Anu Katarinu Zrinski

Monodrama prikazana u petak u Riznici Međimurja dočarala je tragediju Ane Katarine Zrinski i privukla veliki broj gledatelja. Glumica i redateljica, te ravnateljica Hrvatske drame u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci Ana Vilenica maestralno je utjelovila junakinju međimurske i hrvatske povijesti, ženu tragične sudbine, koja je po mnogočemu bila ispred svoga vremena – Anu Katarinu Zrinski.

Predstava je dar Međimurkama i Međimurcima povodom Dana Međimurske županije, a upriličena je, na pragu negdašnjeg doma tragične heroine naše povijesti, u spomen na datum (13. travnja) kada se Ana Katarina Zrinski zauvijek oprostila od svog muža Petra Zrinskog i brata Frana Krste Frankopana.

Vrhunska glumica sjajno je odigrala ulogu u jednoj od najzahtjevnijih glumačkih formi – monodrami – u kojoj progovara glasom i suzom Katarine Zrinski o trenucima propasti velikaške obitelji, događaja koji sviješću naših ljudi odjekuje i danas.

Narativ monodrame odvija se noću, dok pred Anom Katarinom stoji još neotvoreno, oproštajno pismo njezinog muža Petra, napisano uoči smaknuća. Prije no što napokon otvori pismo, mozaično i asocijativno glumica slaže isječke iz njezina fascinantnog života kombinirajući izvedbu „u svoje ime“ nizanjem faktografije, refleksijom prošlosti i sadašnjosti. U izvedbi se koriste povijesni podaci, autorska poezija i romantizirani zapisi o životu Ane Katarine Frankopan – kažu u Muzeju Međimurja Čakovec, ustanovi čuvaru spomena na Zrinske, te organizatoru ove upečatljive dramske večeri.

FOTO: Muzej Međimurja Čakovec

Input your search keywords and press Enter.