Now Reading:
Babičini kolači sljedeće godine sele u Zlatar – ovogodišnja pobjednica je Mirjana Štahan sa svojim “Jurjevskim beciklinom”!
Full Article 4 minutes read

Babičini kolači sljedeće godine sele u Zlatar – ovogodišnja pobjednica je Mirjana Štahan sa svojim “Jurjevskim beciklinom”!

Brojni posjetitelji i ove su godine imali priliku uživati u slasticama pripremljenim po starinskim receptima naših baka i mama. Poznata zagorska manifestacija “Babičini kolači” ove se subote održala po 16. puta, i to u Krapini, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Branka Čaušević.

Manifestaciju su tradicionalno organizirale Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica, a riječ je o jedinstvenom natjecanju u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje stanovnice Krapinsko-zagorske županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Zagorja.

Za pobjedničku lentu ove se godine borilo 28 babica iz svih dijelova županije, a pobjedu je ove godine odnijela Mirjana Štahan iz Zlatara sa “Jurjevskim beciklinom”.

Drugo mjesto pripalo je Ljubici Radovečki iz Svetog Križa Začretja koja je oduševila sa “Vesninim paketićima”, dok je treće mjesto pripalo Biserki Hajdek iz Zlatar Bistrice sa “Salovnjakima”.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice su se natjecale i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom “Izvorno zagorsko” koju je ove godine osvojila Marija Bračević iz Petrovskog.

Ovogodišnja pobjednica, Mirjana Štahan nije krila zadovoljstvo pobjedom, navodeći kako je njezin kolač „Jurjevski beciklin” jedna velika istinita priča stara 100 godina.

Kako je objasnila, to je kolač njezine prabake, a priča je ta da je ujak došao iz Amerike i nećaku kupio bicikl za Jurjevo. Po selu se proširio glas o biciklu te je jedan mali dječak Jurica od tate tražio da mu kupi bicikl, no tata mu to nije mogao priuštiti. Tada je uskočila baka koja je rekla unuku da bude dobar i da će mu preko noći napraviti bicikl koji će on držati i moći jesti.

– Ja ovo radim s velikom ljubavlju i volim podržavati ovu manifestaciju jer je moja baka u selu bila “bog i batina” i sigurno sam to od nje naslijedila. Ima puno kolača koji se mogu fino napraviti, a pobijedi uvijek najbolji. Treba biti i priča, kolač treba lijepo izgledati i mora se topiti u ustima, treba ga raditi s ljubavlju – kazala je ovogodišnja pobjednica kojoj je ovo 15. put da se natječe na Babičinim kolačima i to zato jer prve godine nije znala da manifestacija postoji.

Manifestaciju je otvorio i zatvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Krapina je bila dva puta zaredom domaćin, tako da ovdje se ne gleda odakle baka dolazi nego stvarno kakva je kvaliteta kolača, koliko je truda trebalo uložiti da se taj kolač napravi, koliko je on autohton, koliko je on nasljeđe od nekih drugih generacija – rekao je Kolar i zahvalio se svim babicama koje su sudjelovale, kao i njihovim obiteljima.

– Neke bake su već stvarno u visokim godinama, čak im je potrebna pomoć da se popnu na pozornicu. Međutim, ne odustaju od pečenja kolača i sudjelovanja na našim manifestaciji i to zapravo daje čitavu draž. Rekao bih da je to malo proširena obiteljska manifestacija – rekao je Kolar te ujedno zahvalio i stručnom žiriju za koji kaže da daje još jednu dodatnu, posebnu težinu manifestaciji.

Kao i svake godine, biti će izdana knjižica sa ovogodišnjim receptima.

– Pozivam ugostitelje, hotelijere da koriste te recepte, da nude te starinske kolače jer i mi kad smo turisti želimo probati nešto autohtono, nešto što predstavlja tu regiju i vjerujem da se ovo može sjajno sljubiti sa ostalom ponudom, gastro i eno, koju ima Krapinsko-zagorska županija – poručio je Kolar.

Da su se babice i ove godine iznimno potrudile potvrdio je predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Branko Čukelj.

– Danas smo vidjeli veliki izbor kolača i drago mi je da je bilo noviteta kao i prijašnjih godina. Babice često kažu kako više nemaju ideja, ali se uvijek pojavi nešto novo – rekao je Čukelj te istaknuo kako je pobjednički kolač bio izvrstan, što okusom, što prezentacijom.

– Danas je ovdje bio kolač sa taškicama za kojeg priprema traje dva dana, mora se gledati da to bude i reprezentativno. Imali smo i jedan kolač koji je bio zlijevka, ali kad ga se polije sirupom, može biti desert u restoranu bez problema. Uvijek ima ideja, samo je potrebna i zainteresiranost – rekao je Čukelj.

Dodajmo i da je na početku manifestacija prisutne pozdravila i voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar te gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.

n.p.bajz/sjever.hr

13.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.