Now Reading:
Nevjerojatan dan za čakovečku gimnastiku: Filip Ude osvojio je srebro, a Marko Sambolec broncu
Full Article 3 minutes read

Nevjerojatan dan za čakovečku gimnastiku: Filip Ude osvojio je srebro, a Marko Sambolec broncu

Nevjerojatna scena iz Osijeka obišla je gimnastički svijet, ali zahvaljujući direktnom prijenosu nacionalne televizije i cijelu domovinu. Dva člana Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan iz Čakovca stajala su na postolju za podjelu medalja na Svjetskom gimnastičkom kupu Dobro World cup Osijek. Filip Ude osvojio je srebro, a Marko Sambolec broncu.

Čakovečka gimnastika u svojoj dugoj i bogatoj povijesti imala je puno nezaboravnih dana. Datumima osvajanja olimpijskih, svjetskih i europskih medalja pridružen je i 6. travnja 2024. Naime, po prvi put su dva člana Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan na istom velikom natjecanju na istoj spravi osvojili medalje. Ude je za svoj nastup na konju s hvataljkama dobio ocjenu 14.300, Marko Sambolec ravnih 14.000, a jedini bolji od Macanovog dvojca bio je Kazahstanac Iljas Azivov s 14.600.

U izjavi za HTV nakon nastupa Filip Ude, koji će ovog ljeta napuniti 38 godina, s osmijehom se referirao na još jedno osvojeno srebro (olimpijsko, svjetsko i dva europska nap.a.).

Dobro sam odradio vježbu. Riskirao sam jer sam se odlučio za težu vježbu i pogodio sam. Zadovoljan sam kako sam to uspio odraditi – rekao je i najavio produljenje karijere za četiri godine.

Budući da nije izborio normu za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu želi nastupati na igrama u Los Angelesu 2028. godine gdje će mu biti lakše jer je smanjen broj obaveznih elemenata.

– Umjesto deset bit će ih osam što mi ide na ruku. Ako me zdravlje posluži gledat ćete me još četiri godine – poručio je dobro raspoloženi Čakovčanin.

Klupskom kolegi 22-godišnjem Sambolcu debi na Svjetskom kupu u Osijeku bio je kao iz snova.

– Prije svega čast mi je nastupati uz tako posebnog gimnastičara kao što je Filip. Cilj mi je bio odraditi vježbu od početka do kraja u čemu sam uspio i s time sam najviše zadovoljan. Makar bio osmi u finalu, bio bih zadovoljan – izjavio je i priznao da je imao tremu.

– Malo sam se tresao, ali nije bilo prevelikih grešaka osim pri saskoku na kraju vježbe. Tada su mi se zgrčile i ruke i noge, ali sam se uspio izvući – bio je iskren Sambolec.

Trener Igor Kriajimski ponovno je potvrdio svoju svjetsku kvalitetu i dokazao kako se u Macanovom domu i dalje kuju medalje s velikih natjecanja.

– Dečki su bili spremni, ali je ovo domaće natjecanje na kojem je teško nastupati jer je to veliki pritisak. Marko je bio strašno nervozan, ali je pokazao karakter i jako sam ponosan na njega kako je to odradio. Vjerojatno još nije svjestan kakav je to podvig i ovo mu je odličan motiv za dalje. Filip je odlično odradio svoju vježbu u koju je umetnuo element Busnari što će biti jako solidna vježba za Europsko prvenstvo – rekao je Kriajimski.

sjever.hr
08.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.