Now Reading:
Župan Kolar i gradonačelnik Vešligaj obišli radove energetske obnove kuće Janka Leskovara u Pregradi: Objekt će interpretirati baštinu poznatog pisca, a izgradit će se i multifunkcionalna dvorana
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar i gradonačelnik Vešligaj obišli radove energetske obnove kuće Janka Leskovara u Pregradi: Objekt će interpretirati baštinu poznatog pisca, a izgradit će se i multifunkcionalna dvorana

Gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar obišli su kuću Janka Leskovara u Valentinovu kraj Pregrade, na kojoj su započeli radovi energetske obnove.

Na ovom mjestu rodio se i umro Janko Leskovar, najpoznatiji književnik s područja grada Pregrade
, a svakako i jedan od poznatijih književnika na nacionalnoj razini. Objavom njegove novele „Misaona vječnost” započela nova era hrvatske književnosti koja se naziva Moderna, a Janko Leskovar smatra se utemeljiteljem tog pravca.

U obilasku radova bio je i predsjednik odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara Davor Špoljar koji je rekao kako je Odbor savjetodavno tijelo osnovano od strane Grada Pregrade, a u njemu se nalaze predstavnici Grada, Krapinsko-zagorske županije, Zagorske razvojne agencije, predstavnici Osnovne škole Janka Leskovara, Srednje škole Pregrada, ali i mjesnog Odbora Bušin na kojem se ova kuća nalazi.

Ova kuća ide u drugu fazu radova, u cjelovitu energetsku obnovu, a usporedno s radovima u izradi smo projektne dokumentacije koja se odnosi na idejno rješenje kako bismo bili u potpunosti spremni za ono posljednje što nas očekuje, a to je opremanje objekta i njegovo uređenje – istaknuo je Špoljar te dodao kako će se u ovom objektu nalaziti različiti sadržaji.

Prije svega će to biti interpretacijski Centar, gdje će se baština Janka Leskovara interpretirati našim posjetiteljima na jedan suvremen, interaktivan način, a služit će i za druge posjetitelje, školsku djecu, organizirane skupine turista, ali i za lokalnu zajednicu zbog multifunkcionalne dvorane koja se planira u prizemlju – napomenuo je Špoljar.

Provedena je konstrukcijska obnova kuće Janka Leskovara te su dobivena sredstva za cjelovitu energetsku obnovu u iznosu od 658 tisuća eura.

Gradonačelnik Marko Vešligaj kazao je kako će se u samo nekoliko godina, ovaj objekt uspjeti privesti svrsi, da bude jedno od kulturnih središta grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije.

Što se tiče radova na kući slijedi energetska obnova koja uključuje toplinsku ovojnicu, rasvjetu, te kompletno uređenje prostora. Ali osim obnove same kuće gdje ćemo u prizemlju dobiti jedan prostor koji će se koristiti za razna događanja – od izložbi, manjih koncerata, predavanja, radionica bit će i prostor mjesnoga odbora s obzirom na to da ovaj mjesni odbor nema društveni prostor – naglasio je Vešligaj i dodao kako će se kompletno urediti i okoliš.

Znači tu će se urediti park književnika, jedan paviljon koji će služiti u ljetnom periodu za razno razna događanja. Dobit ćemo i 18 parkirnih mjesta i nadam se sljedeće godine kad osiguramo sredstva bilo kroz gradski, županijski, državni proračun ili europska sredstva da ćemo dovršiti kompletnu obnovu s otvaranjem postava, kako bi ovaj objekt uistinu počeo raditi i okupljati ljude – pojasnio je gradonačelnik Pregrade.

Cjelokupni projekt s energetskom obnovom vrijedan je 964 tisuće eura.

Kao gradonačelniku izuzetno mi je drago da projekt privodimo kraju, da Janko Leskovar koji je jedan od najpoznatijih Pregračana, koji ima svoje mjesto u povijesti hrvatske književnosti i koji je dio školske lektire, dobiva jedan spomen, ali i spomen cijeloj Pregradi – rekao je Vešligaj.

Župan Željko Kolar kazao je kako je ovo jedan od projekata koji je od samog početka imao glavu i rep i kad imate partnera, u ovom slučaju je to Grad Pregrada koji je imao jasnu viziju onoga što želi postići kod ovog objekta, jasnu dinamiku radova, jasan način povlačenja sredstava i zaokruživanje financijske konstrukcije, onda je na vama da popratite i da budete konstruktivan partner, i to smo mi kao Krapinsko-zagorska županija i napravili.

Vidi se da gradonačelnik Vešligaj u sebi ima taj europski štih, da razumije Europske fondove i europsku proceduru i primjer kako se treba ponašati prema kulturnoj baštini za koju ste u krajnjoj liniji i odgovorni, jer da Grad Pregrada nije pokrenuo inicijativu i zajedno sa Županijom kupio ovaj projekt, vjerojatno bi sad tu bila ruševina – istaknuo je župan i na to nadovezao kako gradonačelnik Vešligaj ima najbolju suradnju s mjesnim odborima i najbolje posloženu lokalnu samoupravu, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, nego i puno šire.

Ova kuća je dobila višenamjensku ulogu i osim ovog povijesnog dijela bit će na raspolaganju lokalnom stanovništvu što je izuzetno bitno. Kad gledate financijsku konstrukciju, Vešligaj je rekao 964 tisuće eura, otprilike 10 posto će tereta pasti na Krapinsko-zagorsku županiju, 10 posto na Grad i 80 posto novaca ćemo uzeti iz europskih sredstava. To je samo na pragu onoga što govori predsjednik Zoran Milanović da trebamo iskoristiti naše članstvo u Europskoj uniji i povući svaki euro koji nam je na raspolaganju – zaključio je župan Kolar.

i.belošević/sjever.hr 03.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.