Now Reading:
Potpredsjednik DIP-a objasnio sve o izborima te kako će glasati mladi koji baš 17. travnja postaju punoljetni
Full Article 3 minutes read

Potpredsjednik DIP-a objasnio sve o izborima te kako će glasati mladi koji baš 17. travnja postaju punoljetni

U ovoj superizbornoj godini prvi su na redu parlamentarni izbori koji će se, za razliku od svih dosadašnjih, održati u srijedu i to 17. travnja.

Službena kampanja je počela, a uoči izbora velika je pažnja, osim na političke stranke, odnosno kandidate, usmjerena i na Etičko povjerenstvo, koje je imenovao Ustavni sud. Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić gostovao e u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Najstarijem kandidatu 95, najmlađem 18 godina

Salapić je rekao kako je gužva počela i DIP svaki dan ima posla. Istaknuo je kako ima 27 prijavljenih lista manje nego na prošlim izborima, ali se povećao broj koalicijskih lista. Što se tiče odnosa, za jedan saborski mandat natječe se 15 kandidata. Najstariji kandidat ima 95 godina, a najmlađi 18. Na listama je 56 posto muškaraca, te 44 posto žena. U odnosu na prošle izbore situacija je slična. Neke stranke imaju manji broj žena, stoga će morati platiti kazne.

Salapić je naglasio kao su zakoni o izborima u Hrvatskoj malo zastarjeli, te će i Etičko povjerenstvo sigurno izdati neka upozorenja, jer se nikada Hrvatska nije našla u ovakvoj situaciji što se tiče izbora, da predsjednik Republike želi sudjelovati u samom izbornom procesu.

-Sve skupa zvuči smiješno, bez sankcija, rekao je. Važno je da se izbori održe, te da se svi kandidati drže Ustava. Biračka volja je najvažnija – poručio je Salapić.

Odgovorio je i na pitanje što ako postanete punoljetni baš na dan izbora.

-Birači koji imaju 17 godina 16. travnja, a 17. postaju punoljetni, automatski postaju novi birači i mogu ostvariti svoje pravo – istaknuo je.

Što ako na dan izbora niste u svom mjestu ili ste u inozemstvu?

Ministarstvo uprave i pravosuđa istaknulo je da ove subote, 6. travnja istječe jedan važan rok. Voditeljica Službe za registar birača Ministarstva pravosuđa i uprave Gordana Vidaković rekla je da birači u Republici Hrvatskoj ostvaruju svoje biračko pravo na biračkim mjestima, objavio je HRT.

Ako će se birači na dan izbora zateći izvan mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, da bi mogli ostvariti pravo svoga glasa na mjestu svog prebivališta, onda moraju zatražiti privremeni upis izvan mjesta prebivališta. Rok za upis istječe 6. travnja.

Vidaković je naglasila ako se birači nalaze na dan izbora u inozemstvu, moći se to svoje pravo glasovanja ostvariti i u sjedištima diplomatskih predstavništva u državama gdje je uređeno biračko za ove izbore. Da bi mogli ostvariti svoje biračko pravi i ti građani se moraju upisati.

Isto tako birači, koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, jer na ovim izborima mogu sudjelovati birači bez prebivališta u Hrvatskoj, da mogu ostvariti svoje biračko pravo moraju se aktivno registrirati. Taj rok istječe isto 6. travnja u subotu.

Vidaković je istaknula da građani mogu otići neposredno u nadležno upravno tijelo prema mjestu svog prebivališta, a zahtjeve mogu podnijeti i putem E-građani. Ako građanin nije registriran u sustav E-građani, onda može na internet stranici Ministarstva uprave i pravosuđa ispuniti obrazac i detalje pogledati na istoj stranici.

sjever.hr/vijesti.hrt.hr
03.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.