Now Reading:
Veliki dan za Grad Ludbreg, ali i za Varaždinsku županiju: otvoren je centar Lori, jedini u Hrvatskoj koji ima Newton sobe i primjenjuje koncept norveškog obrazovanja
Full Article 6 minutes read

Veliki dan za Grad Ludbreg, ali i za Varaždinsku županiju: otvoren je centar Lori, jedini u Hrvatskoj koji ima Newton sobe i primjenjuje koncept norveškog obrazovanja

Veliki dan za Grad Ludbreg, ali i za Varaždinsku županiju – u utorak je svečano otvoren Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori, jedini u Hrvatskoj koji ima Newton sobe i primjenjuje koncept norveškog obrazovanja.

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Prema riječima gradonačelnika Dubravka Bilića, ovaj je projekt za Ludbreg od iznimne važnosti jer će se zahvaljujući centru Lori pozicionirati kao grad kreativnosti.

-Zahvaljujući Lori centru, omogućujemo djeci, ne samo iz Ludbrega i Varaždinske županije, nego i iz cijele Hrvatske, da pristupe svjetskoj mreži, da vide na koji se način može obrazovati u STEM-u, na koji se način znanosti može pristupati te da znanost nije ništa zastrašujuće, nije teška, već zanimljiva i privlačna. Nadam se da će u budućnosti ovaj centar živjeti, nadograđivati se i biti mjesto izazova, otkrivanja vlastite kreativnosti za mnogu djecu koja će ovaj centar posjetiti – rekao je Bilić.

Nositelj projekta je Grad Ludbreg, a partneri su Varaždinska županija, Međimursko veleučilište u Čakovcu i osnovne škole Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ.

-Uspjeli smo se zajedničkim snagama prijaviti na ovaj projekt i to je interesantna priča, s obzirom da smo stvarno mali grad i bilo je iznenađenje što smo prošli i dobili najviše sredstava iz ovog fonda. Siguran sam da smo opravdali povjerenje norveški partnera, ali i Ministarstva regionalnog razvoja koje je s nama potpisalo sporazum o financiranju. Tih 3 milijuna eura koje smo dobili nije bilo dosta, morali smo dodati svojih oko 600 tisuća eura, nešto malo nam je pomogla i Varaždinska županija oko uređenja ovog prostora jer su uvidjeli koliko je projekt dobar i važan, pa im nije bilo teško izdvojiti sredstva za projekt, na čemu im zahvaljujem. Tih gotovo 4 milijuna eura je velika investicija u obrazovanju u gradu Ludbregu i nadam se da će jako dobro služiti svojoj svrsi – rekao je Bilić.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da je projekt financiran iz mehanizma europskog gospodarskog prostora ili područja te sredstvima Vlade Republike Hrvatske, u omjeru 85 naprema 15 posto.

-Koristim priliku da zahvalim svima onima koji su sudjelovali da ovaj centar zaživi i da bude na korist svim našim učenicima, ali osim što će se u ovom prostoru naći prvi simulator vožnje i upravljanja avionom, podsjećam vas da smo prije dva tjedna otvorili u sklopu naše Prometne i strojarske škole simulator vožnje vozila, da smo prije kojih godinu i pol u sklopu Elektrostrojarske škole otvorili zvjezdarnicu i da planiramo u sklopu prezentacijskog centra Gaveznica u Lepoglavi nastaviti isto tako zanimljiv znanstveni kutak. Uglavnom, sva ta oprema i svi ti objekti bi trebali biti na korist našim učenicima da na jedan zanimljiv, prilagodljiv način svladavaju gradivo – rekao je Stričak.

Naglasio je da sve te dogradnje, izgradnje, pripremanja imaju za cilj da škole pripremaju učenike za zanimanja budućnosti.

-Koja će to sve biti zanimanja, ne znam, ali mi moramo biti spremni omogućiti učenicima da usvoje sva moguća znanja i vještine, da mogu svladati to i biti, ono što se nekad voli reći, tržišno konkurentni. Jedino na taj način možemo graditi Varaždinsku županiju – poručio je župan Stričak.

Na otvorenju centra bio je i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja fondova EU Domagoj Mikulić.

-Kada govorimo o projektima, najbolji dio projekta je uspješna realizacija, čemu svjedočimo i danas ovdje u Ludbregu. Investicija od gotovo 3 milijuna eura u suradnji s našim partnerima iz našeg Europskog gospodarskog prostora, Kraljevinom Norveškom, Kneževinom Lihtenštajnom i Islandom i ono što mi je posebno drago i što želim istaknuti je da je ovo nešto što će imati veliku korist za mlađe generacije i njihove učitelje i kroz ovaj projekt smo ih uspjeli sve podučitii i oni će nastaviti to činiti u budućnosti, kako bi se što bolje pripremili za vrijeme u kojem se sada nalazimo i vrijeme koje tek dolazi – rekao je Mikulić.

Ravnateljica STEM centra Lori, Željka Marković-Bilić, naglasila je da od centra imaju velika očekivanja.

– S obzirom na viziju koju Grad ima, zamislili smo da ćemo započeti razvoj školskog turizma. Naime, dolazak u Lori trebao bi biti u vidu izvanučioničke ili terenske nastave i cilj nam je velik, a to je da svaki učenik u Hrvatskoj bar jedan dan provede u Lori centru na nekom od obrazovnih modula. Naša se oprema ne može usporediti s onom koje druge škole imaju, počevši od simulatora leta, što ne može ni jedna škola nabaviti, ali i sva oprema u našem kemijskom laboratoriju je nešto što si škole ne mogu priuštiti u sklopu redovitih sredstava koje dobivaju. Kada govorimo o Lego robotima kojih imamo mnogo, to je nešto što drugi još uvijek mogu samo sanjati – kazala je Marković-Bilić.

Poseban gost na svečanosti otvorenja bio je Per-Arild Konradsen – CEO i osnivač udruge First Scandinavia iz Norveške.

-Newton room je skroz drugačija učionica nego ostale, u njoj se fokusiramo na znanstvenu edukaciju i želimo da djeca vide povezanost između teorije na koju su naviknuti i praktične znanosti i zapravo stvarnoga života. Također mislim da je važno da djeca imaju priliku istraživati i unaprjeđivati sebe i jako je važno da definiraju pitanja između sebe i znanosti jer će u budućnosti biti puno izazova koje će djeca sama rješavati. Vrlo je važno da nemamo samo jednu Newtonovu sobu, već njih više i želimo ih povezati, tako da možemo izmijeniti iskustva, informacije i znanje – naglasio je Konradsen.

Centar Lori je na lokaciji „Starog mlina” u Ludbregu čime je, osim kreiranja nove obrazovne institucije, započela i revitalizacije tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

Newton sobe smještene su u dvije novouređene zgrade, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.LORI Newton sobe nude obrazovne programe iz čak devet STEM modula.

a.kučić/sjever.hr
02.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.