Now Reading:
Od danas se za napuštanje, mučenje ili ubijanje životinja odlazi u zatvor
Full Article 3 minutes read

Od danas se za napuštanje, mučenje ili ubijanje životinja odlazi u zatvor

Od danas su na snagu stupile izmjene i dopune Kaznenog zakona koje se odnose na postupanje prema kućnim ljubimcima, domaćim i divljim životinjama. Svako napuštanje životinja prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu, a kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, piše N1.

Povisuju se i kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine, ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina.

– Iznimno smo zahvalni Ministarstvu pravosuđa i uprave što je prihvatilo naše prijedloge i time napravilo povijesni iskorak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će pozitivno odjeknuti svugdje u svijetu. Cilj nam je bio uvrstiti odredbe koje će djelovati preventivno i sada je važno da svi djelujemo da bi se i provodile u praksi – kažu iz Udruge „Prijatelji životinja” koja je poslala Ministarstvu prijedloge tijekom rada na izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

U praksi to znači da građani više neće trebati čekati hoće li veterinarska inspekcija reagirati na prijavu o napuštanju već onoga tko napusti životinju mogu odmah prijaviti policiji.

– To će ubrzati postupanje i olakšati dokazivanje čina napuštanja. Ujedno će odvratiti ljude od napuštanja životinja jer znaju da time riskiraju zatvorsku kaznu. Očekujemo i da će svi razmisliti prije nego što nabave životinju imaju li dovoljno novaca, vremena i znanja za dugogodišnju skrb o njoj. Odgovornije će se odnositi i prema kontroli razmnožavanja i kastrirati životinje umjesto da napuštaju štence i mačiće – rekli su iz „Prijatelja životinja” za N1.

Osim toga, povišene kazne za kazneno djelo usmrćivanja i mučenja životinja moći će se provoditi samo zahvaljujući prijavama svjedoka. Iz Udruge pozivaju građane da ako imaju bilo kakve nedoumice oko postupka prijavljivanja kaznenih i prekršajnih djela na štetu životinja, mogu im se javiti.

– Prijavljivanje je jako važno i radi izricanja sigurnosne mjere zabrane držanja i nabavljanja životinja. Sud je može izreći onome tko je počinio kazneno djelo nad životinjom, ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo.

Na snagu je s 2. travnjem stupilo i povećanje kazni za mučenje i ubijanje životinja te sada iznosi do tri godine zatvora. Povisivanje kazni važno je i zbog znatno težeg odlaska slučajeva u zastaru.

Foto: ilustracija
sjever.hr/n1info.hr
02.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.