Now Reading:
„Markovo na Strugači” opet oduševilo: okupio se rekordan broj traktorista, ali i vozača quadova
Full Article 2 minutes read

„Markovo na Strugači” opet oduševilo: okupio se rekordan broj traktorista, ali i vozača quadova

Tradicionalna manifestacija Markovo na Strugači, koja je ove godine održana 16. put, na Uskrsni je ponedjeljak okupila više od 300 traktorista i oko 200 vozača quadova, ali i mnoštvo posjetitelja.

Manifestacija je održana u organizaciji DVD-a Orehovica, Župe Orehovica i Općine Bedekovčina, a na blagoslov traktora, poljodjelaca i polja i ovoga su puta stigli gosti iz gotovo svih dijelova Hrvatske.

-Započinje nova sezona poljoprivrednih radova na našoj zagorskoj grudi. Pokazalo se da ova manifestacija ima veliki značaj za ovaj naš najljepši dio Zagorja. Jako dobrim se pokazao ovakav početak ulaska u poljoprivredne radove, ljudi su željni doći na ovo naše mjesto i sudjelovati u našim manifestacijama – rekao je načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban.

Nakon svete mise upriličeno je druženje i odlična veselica uz zagorske bendove.

-To je sviranje „na suho”, nisu to nove pjesme, nego starije pjesme već izvođene na zagorskim bregima, a izvode ih domaći mladići, domaći bendovi. Našom Strugačom opet sodzvanjaju stari, domaći stihovi i ritmovi – kazao je Ban zadovoljno.

Krapinsko-zagorska županija nije organizator, već na neki način pokrovitelj manifestacije, stoga je na Strugaču došao i župan Željko Kolar.

-Dajemo punu podršku ovom okupljanju traktorista i poljodjelaca, a sve više se pridružuju i drugi motorizirani, prije svega quadovi. Ovo je krasan običaj na Uskrsni ponedjeljak, da se blagoslove traktori i poljoprivrednici, da se zaželi dobra poljoprivredna godina, a to nam je sada itekako potrebno, s obzirom na vrlo ekstremne vremenske uvjete – kazao je Kolar.

Napomenuo je da „klimatske promjene definitivno rade svoje”, a najviše su na udaru upravo poljoprivrednici.

-Poljoprivredna proizvodnja je najteža proizvodnja jer se odvija na otvorenome i možete učiniti „sve po PS-u”, a dođe veliko nevrijeme, elementarna nepogoda i sve vam uništi. Zato sam ja i kao novogodišnju čestitku našim poljoprivrednicima zaželio normalnu klimatsku godinu, da imamo normalno proljeće, ljeto, jesen, zimu, no prema današnjim temperaturama vidimo da to nije moguće. Nadam se da su svi danas ovamo došli u najboljoj vjeri i da će i sam blagoslov pomoći da imamo normalnu poljoprivrednu godinu – zaključio je župan Kolar.

a.kučić/sjever.hr
01.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.