Now Reading:
Veliki val investicija u zdravstveni turizam na sjeveru, kreće se čak u tri kapitalna turistička projekta
Full Article 3 minutes read

Veliki val investicija u zdravstveni turizam na sjeveru, kreće se čak u tri kapitalna turistička projekta

Na području Hrvatske kreće veliki val kapitalnih investicija odnosno ulaganja u zdravstveni turizam, a u prvom valu kreće se sa ulaganjima u njih 13 objekata, mežu njima i ona na sjeveru, piše Župan.hr.

Početkom godine, dodijeljene su prve Odluke o financiranju projekata zdravstvenog turizma iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a sredstva su dodijeljena i za potpisnice županije Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnju Hrvatsku pa se tako u projekte lječilišnog turizma na kontinentu od raspoloživih 131 milijun eura, čak 105 milijuna eura dodijeljeno je projektima koji se nalaze na kontinentu.

Velik dio sredstava tako je otišao i u sjeverne županije, pa je tako u Varaždinskoj županiji za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, za Hotel Minervu, odobreno 17,1 milijuna eura, dok je projekt vrijedan 17,2 milijuna eura.

Cilj projekta je Hotel Minervu pretvoriti u hotel s četiri zvjezdice te će se urediti sve etaže hotela starog 40 godina.

Rekonstruirati će se vanjski i unutarnji bazeni, terapijski bazeni, smještajni kapaciteti, kuhinja i restoran. Uz to, cilj projekta je i održivo upravljanje energijom i okolišem, digitalizacija te održivo upravljanje destinacijom. Ujedno će biti uređen i vanjski trg a amfitetarom.

Radi se o najvećoj rehabilitacijskoj ustanovi u Republici Hrvatskoj u kojoj svakodnevno boravi više od 1100 pacijenata i gostiju.

Nešto manje sredstava odlazi i u Krapinsko-zagorsku županiju gdje je odobreno 16,5 milijuna eura za projekt obnove vanjskih bazena i gradnje hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice koji je vrijedan ukupno 17,6 milijuna eura.

U sklopu projekta izgraditi će se novi lječilišni hotel na razini 5 zvjezdica, na dva kata i 36 soba te će se natkriti vanjski bazen koji će moći biti u funkciji svih 365 dana u godini. Natkrivanjem bazena ujedno će se dobiti novi wellness sadržaji s popratnim garderobama te će spojiti sa spojnim ulazom i toplom vezom s postojećim kapacitetom bolnice.

Dodajmo da će se bočne strane natkrivenog bazena moći otvoriti, a hotel će imati liječničku dovranu, dvoranu za fizikalne terapije, restoran s kuhinjom sa 100 sjedećih mjesta, vanjsku i unutarnju terasu, dok će na krovu terase biti fotonaponske ćelije te kafić sa sunčalištem.

Sredstva su stigla i u Koprivničko-križevački županiju za projekt dvorca Inkey u Rasinji i to 10 milijuna eura za projekt vrijednosti 13,1 milijuna eura.

Cilj je obnova dvorca te dogradnja krila na postojeću zgradu dvorca u kojoj će se nuditi wellness sadržaji te uvođenje digitalnih sadržaja i informacijsko-komunikacijskih tehnologija namijenjenih turistima i posjetiteljima.

foto – arhiva

sjever.hr/Župan.hr

31.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.