Now Reading:
Istekao rok za kandidaturu, danas kreće službena izborna promidžba
Full Article 2 minutes read

Istekao rok za kandidaturu, danas kreće službena izborna promidžba

Tko se kanio kandidirati za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja, učinio je to, jer je na Veliki petak u ponoć istekao rok do kojega su svi koji su to namjeravali, trebali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste i kandidature, piše HINA.

Među posljednjima, svoju je listu predala stranka Javno dobro, rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski na kraju dana u kojemu je zgradom Sabora, gdje je DIP zaprimao liste, prodefiliralo 30-ak predlagatelja, od velikih, parlamentarnih stranaka do kandidata koje šira javnost poznaje samo iz svijeta estrade. 

Jedna od takvih je i Ava Karabatić koja se, kao nezavisna, namjeravala kandidirati u 10. izbornoj jedinici, ali kako je bila ‘tanka’ s potpisima to nije mogla, pa joj je u pomoć priskočio Ivan Pernar, nekadašnji zastupnik i smjestio je na svoju listu.

Koliko je točno listi zaprimljeno i jesu li sve pravovaljane, znat će se u subotu poslijepodne za kada je DIP zakazao konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti te podatke.

Prije četiri godine, takve su bile 192 liste i 21 kandidatura, za 151 zastupničko mjesto natjecalo se gotovo 2700 kandidata.

Pravovaljane liste i kandidature DIP će u subotu poslijepodne objaviti na svojoj mrežnoj stranici i tada se početi službena izborna promidžba.

No, da bi se to dogodilo, DIP će još jednom ‘pročešljati’ zaprimljene liste i utvrditi jesu li se stekli uvjeti da ih prihvati i objavi s imenima i prezimenima kandidata za svih 12 izbornih jedinica. 

 Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti  dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/HINA 30.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.