Now Reading:
DIP objavio da je pravovaljanih 165 lista: Svi trebaju poštovati zakonski okvir Ustavnog suda, pa tako i predsjednik Milanović
Full Article 2 minutes read

DIP objavio da je pravovaljanih 165 lista: Svi trebaju poštovati zakonski okvir Ustavnog suda, pa tako i predsjednik Milanović

Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za novinare u subotu je objavilo otkrilo koliko ima pravovaljanih lista za parlamentarne izbore, prenosi 24sata.hr.

Jedna lista je povučena, tako da je ukupno 165 lista – naveli su iz DIP-a.

Prema ovim podacima manje je lista nego 2020. kada su bile 192 liste.

Najviše lista imamo u 9. izbornoj jedinici. Najmanje, kao i uvijek u 11. gdje je inozemstvo – rekli su iz DIP-a.

Stav DIP-a je da izjave predsjednika ne smiju biti dio izbornog bloka. Također smo zamolili medije koje prate izbornu promidžbu da u obzir uzmu smjernice i priopćenja DIP-a.

Od 17 sati smo u službenoj kampanji koja ima svoja pravila. DIP od večeras će pratiti što se događa u medijskom javnom prostoru. Upozorenje Ustavnog suda jasno govori o ulozi predsjednika RH u kampanjama. Posebno naglašavamo da bi se sudionici trebali pridržavati pravila izborne promidžbe i da bi se naši kandidati kojih ima 2302, prije svega trebali biračima obraćati izbornim programima. Pozivamo da se taj govor mržnje izbaci iz javnosti i da se kandidati vrate onome što je cilj izbora, a to su izborni programi – objasnili su iz DIP-a.

Osvrnuli su se i na Zorana Milanovića.

–  Neovisni o svom mišljenju, pozivamo sve pa tako i predsjednik RH da poštuju zakonski okvir i upozorenja Ustavnog suda.

Izborni sudionici službeno će se biračima moći predstavljati do 15. travnja (ponedjeljak) u ponoć, nakon čega će u Hrvatskoj nastupiti dvodnevna izborna šutnja, uoči izbora u srijedu, 17. travnja.

Toga dana birači će odlučiti kojih će 151 zastupnik ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora, 140 će ih izabrati u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori i osam u 12. izbornoj jedinici u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/24sata.hr

Input your search keywords and press Enter.