Now Reading:
JU Zagorje zeleno: Pravila ponašanja u prirodi
Full Article 2 minutes read

JU Zagorje zeleno: Pravila ponašanja u prirodi

Šetnja prirodom i boravak na svježem zraku izuzetno je korisna za zdravlje ljudi, no u isto vrijeme se zaboravilo na pravila ponašanja u prirodi i važnost očuvanja prirode.

A zapravo je tako jednostavno uživati i poštivati prirodu – potrebno je samo osvijestiti da smo mi prolazni, tek jedna karika u tom velikom lancu, a da su šume, brda, potoci i planine koje nas okružuju tu stoljećima. Ako ništa tu činjenicu treba cijeniti.

Kako bi vaš boravak u prirodi bio što ugodniji i sigurniji, donosimo vam pravila ponašanja u prirodi.

  • Nemojte brati i iskapati biljke. Razmislite, ako svaki posjetitelj ubere ili uništi samo jednu biljku ili gljivu, posljedice za prirodnu ravnotežu mogu biti katastrofalne.
  • Ne bacajte otpad u prirodu. Ostatke hrane i druge otpad bacite na za to predviđeno mjesto ili ponesite sa sobom i bacite u kontejner prvog naseljenog mjesta.
  • Ne palite vatru. U prirodi uvijek postoji velika opasnost da se vatra raširi, čime se dovodi u opasnost i priroda i ljudi koji uživaju u njoj.
  • Nemojte uznemiravati životinje i praviti buku. Glasna muzika i vika, u prirodi nepoznati zvuci koji se daleko čuju, plaše životinje i ptice i remete njihov normalan dnevni ritam. A osim toga, drugi posjetioci žele uživati u tišini i zvukovima prirode.
  • Krećite se samo označenim stazama. Osim zbog sigurnosti posjetitelja koji se mogu lako izgubiti, označene staze moraju se poštivati i zbog održivosti netaknute prirode. Kada posjetioci hodaju van staza, nesvjesno uništavaju stanište te floru i faunu.
  • Kampirajte unutar označenih mjesta.
  • Držite pse na uzici. Kako biste zaštitili svoje ljubimce i prirodu koju posjećujete, držite ih uvijek na uzici!
  • Motornim vozilima (kvadovima i motorima) krećite se samo po postojećim putovima, a ne po travnjacima i šumama. 

Za kraj – voli, poštuj i cijeni prirodu. Za ljubav prema prirodi bez koje ne možemo živjeti.

Fotografija: Mario Jurina

Tekst: Javna ustanova Zagorje zeleno

sjever.hr 28.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.