Now Reading:
Francuski veleposlanik u posjetu Čakovcu i Međimurskoj županiji, prisustvovao otvorenju izložbe radova djece i roditelja te promociji dvojezičnih slikovnica
Full Article 4 minutes read

Francuski veleposlanik u posjetu Čakovcu i Međimurskoj županiji, prisustvovao otvorenju izložbe radova djece i roditelja te promociji dvojezičnih slikovnica

U posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji u četvrtak je boravio veleposlanik Republike Francuske Nj. E. Fabien Fieschi.

Veleposlanik je prisustvovao otvorenju Izložbe „Društvo poznatih Francuza (Société Des Français Célèbres)” u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja Čakovec. Riječ je izložbi radova djece i roditelja te promociji dvojezičnih slikovnica nastalih suradnjom djece, roditelja i odgojitelja Waldorfske skupine „Sunčeka”, Dječjeg vrtića „Cipelica”.

Uz veleposlanika, na otvaranju izložbe bila je i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost i ravnateljica Francuskog Instituta Estelle Halimi-Dagron, ataše za jezičnu i obrazovnu suradnju Benoît Le Devedec, voditeljica radionica francuskog jezika Agathe Vauloup Stagiaire te savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Slađana Domladovac.

Organizatori i domaćini izložbe su odgojiteljice Waldorfske skupine DV „Cipelica“ Milana Hozmec i Petra Mićanović te ravnateljica DV „Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi.

Nakon otvorenja izložbe, u prostorima Starog grada u Čakovcu održan je radni sastanak francuskog veleposlanika sa čelništvom Grada Čakovca i Međimurske županije.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da je priča započela prije šest mjeseci kada se počelo razgovarati o francuskom jeziku za najmlađe.

– Tu se otvorila suradnja s Dječjim vrtićem „Cipelica” i sa skupinom „Sunčeka” koja pohađaju Waldorfsku skupinu, gdje su naši odgajatelji i ravnateljica pokazali suradnju i otvorenost prema učenju francuskog jezika od najranijih dana. Znamo da su mališani najbolje spužve za učenje stranih jezika i današnja njihova prezentacija i priredba uz slikovnicu, to su stvarno i pokazale i dokazale. To je još jedna nova priča u našim vrtićima gdje uz francuski jezik započinjemo suradnju kroz veleposlanstvo i svih onih djelatnika koji su se uključili u razmjenu – kazala je Cividini i dodala da Grad Čakovec treba biti otvoren za suradnje i pružiti mogućnost stranim ulagačima, ali i domaćim gospodarstvenicima i školarcima da se otvaraju prema Europi i svijetu.

To je samo jedan potencijal i pozitiva koliko za Grad Čakovec, toliko i za Međimursku županiju, navela je.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je da svaka suradnja i razmjena iskustava donose puno toga.

– Prezentirali smo veleposlaniku naše osobitosti, prednosti, naš način života i čuvanje baštine i, naravno, od gospodarstva do turizma, različite ponude te sam uvjeren i nadam se sljedećem koraku i suradnji. Interes uvijek mora biti obostran kako bi uspio i kako bi se nadograđivao. Vjerujem da će posjeta veleposlanika biti još i da ćemo na različitim područjima pronaći mogućnost suradnje – rekao je Grivec.

Veleposlanik Republike Francuske Nj. E. Fabien Fieschi, kojemu je ovo prvi posjet Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, kazao je da je glavni razlog njegova posjeta Mjesec Frankofonije koji se obilježava u ožujku.

– Cilj je naše države i veleposlanstva da potičemo i promoviramo podučavanje i učenje francuskog jezika u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj. Posjetio sam jednu od vaših srednjih škola, Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu, i tamo sam razgovarao s učenicima koji uče francuski kao strani jezik. Također sam imao tu čast prisustvovati divnoj izložbi u Muzeju Međimurja, kao i događanju gdje su nam polaznici čakovečkih dječjih vrtića koji od najranije dobi uče francuski jezik prikazali svoje pjesme i nastupe na francuskom jeziku – rekao je veleposlanik.

Dodao je da će svakako nastaviti razgovarati s gradonačelnicom Čakovca i predstavnikom Županije o mogućnostima suradnje u području obrazovanja.

– Kako mi je ovo prvi posjet ovom Gradu i Županiji, iskoristio sam priliku da se upoznam s vašim krajem i da pogledam zanimljivu prezentaciju koju su mi domaćini pripremili te da svakako radimo na jačanju odnosa između Francuske, Međimurske županije i samoga Grada Čakovca – istaknuo je veleposlanik i poručio da je kroz razgovor o, između ostalog, gospodarstvu, obrazovanju, sportu i turizmu, vidio potencijal za suradnju, i to ne samo Francuske i Međimurske županije, nego i s lokalnim francuskim gospodarskim i kulturnim institucijama u Hrvatskoj.

mlpetrinjak/sjever.hr
28.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.