Now Reading:
Dani Međimurske županije: 78 različitih događanja diljem Međimurja, a sve pod sloganom „Green is in. Međimurje je in.”
Full Article 3 minutes read

Dani Međimurske županije: 78 različitih događanja diljem Međimurja, a sve pod sloganom „Green is in. Međimurje je in.”

Od 3. travnja započinje obilježavanje Dana Međimurske županije, a ukupno 78 različitih događanja održavat će se sve do 12. svibnja. Središnji dio proslave na rasporedu je 30. travnja, na spomendan posvećen Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, koji su tog datuma 1671. godine pogubljeni u Bečkom Novigradu, a kada će biti održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije održava se pod sloganom „Green is in. Međimurje je in.” što nikako nije slučajnost s obzirom da je upravo Međimurje prva županija u Hrvatskoj koja je osvojila titulu „Green destination” i četvrta je takve vrste u svijetu.

– Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, sve vrijednosti naših ljudi, poštujemo sve one nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca, a isto tako i predstavnika svih institucija koje su oslovljene na Međimursku županiju. I zato slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije je upravo – zeleno – rekao je međimurski župan Matija Posavec na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

Događanja će se održavati diljem Međimurja, a mnoga od njih bit će posvećena obilježavanju važnih datuma i događaja iz međimurske povijesti.

– Bit će tu i mnoštvo stvari za naše najmlađe sugrađane, zatim razne sportske manifestacije, kulturna događanja… Vjerujem da će svi uključeni u program dati svoj doprinosi i da će svatko moći pronaći nešto po svojem ukusu – zaključio je župan Posavec.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina dodao je da će se na svečanoj sjednici podijeliti i prigodne županijske nagrade kao i ona najprestižnija, Nagrada Zrinski. Odluka o ovogodišnjim dobitnicima bit će donesena na redovnoj sjednici Skupštine koja je na rasporedu 19. travnja.

Već tradicionalno, dio programa obilježavanja Dana Međimurske županije je i Smotra povijesnih postrojbi koju organizira Zrinska garda. Smotra je na rasporedu u subotu, 27. travnja.

Očekujemo oko 25 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske te iz Mađarske, koje će se u mimohodu čakovečkim ulicama predstaviti građanima. Nakon svete mise i prijavka županu povodom Dana Županije, položit ćemo cvijeće i zapaliti svijeće za poginule hrvatske branitelje, a počast ćemo odati i stradalim hrvatskim velikanima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu – rekao je Đuro Bel, predsjednik Udruge Zrinska grada, dodavši da će dan kasnije, 28. travnja, prigodni program uz polaganje vijenaca biti održan i na mjestu pogibije hrvatskih velika u Bečkom Novingradu.

A čast da otvori ovogodišnji program pripala je međimurskoj Zakladi solidarnosti „Katruža”, koja će 3. travnja organizirati prodajnu humanitarnu izložbu fotografija pod nazivom „Vuprem oči” i tradicionalni koncert „Međimurje u srcu – prijatelji za Katružu”.

– Izložbu pripremamo u suradnji s članovima Astronomskog društva „Vega” koji su nam donirali 15 prekrasnih zvjezdanih fotografija, a novac prikupljen od prodaje bit će u korist rada „Katruže”. Također, i novac od prodaje ulaznica za naš tradicionalni koncert bit će uplaćen u humanitarne svrhe, a publici će se predstaviti 14 međimurskih dobro znanih izvođača – otkrila je Petra Vadlja, Upraviteljica Zaklade.

sjever.hr
27.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.