Now Reading:
Općina Radoboj prva je općina u županiji koja se priključila „Državnom oblaku”, visokotehnološkom državnom projektu
Full Article 2 minutes read

Općina Radoboj prva je općina u županiji koja se priključila „Državnom oblaku”, visokotehnološkom državnom projektu

Centar dijeljenih usluga, tzv. „Državni oblak”, jedan je od ključnih projekata Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kojim će se spojiti državna informacijska infrastruktura i omogućiti zajedničko korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, te istim aplikativnim rješenjima, radi njihove racionalizacije.

Općina Radoboj je potkraj prošle godine pokrenula postupak za pristup „Državom oblaku“, a uskoro će postupak privesti kraju i tako postati prva općina u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je pristupila ovom visokotehnološkom projektu, kojeg od 2019. vodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s državnom tvrtkom Apis IT.

Što to zapravo znači za Općinu Radoboj?

Prvenstveno znači racionalizaciju troškova s obzirom na to da više neće biti potrebe za osiguravanjem serverskog računala i skladištenjem podataka jer će se sada svi podaci čuvati u dva podatkovna centra u sklopu Centra dijeljenih usluga.

A za neometan rad djelatnika Općine potrebna je brza internetska veza, što u Općini Radoboj nije problem s obzirom na to da već gotovo desetak godina Općina za potrebe rada koristi optički Internet.

Općina Radoboj je u proteklom razdoblju sudjelovala u projektu izgradnje optičke infrastrukture na području grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, kojim će za gotovo 11.000 korisnika na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu i na taj način je Općina Radoboj omogućila mladim ljudima informatičku infrastrukturu koja im je potrebna za rad i uvjete kakve nemaju ni veće urbane sredine.

sjever.hr
14.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.