Now Reading:
Županijska bolnica Čakovec i UNICEF potpisali sporazum za unapređenje skrbi za djecu s teškoćama u razvoju
Full Article 3 minutes read

Županijska bolnica Čakovec i UNICEF potpisali sporazum za unapređenje skrbi za djecu s teškoćama u razvoju

Županijska bolnica Čakovec i UNICEF potpisali su sporazum o suradnji za provedbu pilot-programa „Komunikacija za svako dijete“, s ciljem unapređenja komunikacije zdravstvenih djelatnika s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i skrbnicima, uz pomoć potpomognute komunikacije i digitalne tehnologije u bolničkom okruženju.

Djeca se u bolničkim uvjetima često osjećaju uplašeno, što može utjecati na tijek i uspješnost liječenja. Zato je važno pripremiti djecu i objasniti im razloge za liječenje i boravak u bolnici na način prilagođen dobi, zrelosti i mogućnostima razumijevanja pojedinog djeteta.

Program „Komunikacija za svako dijete” velik je iskorak kojim ćemo, uz pomoć UNICEF-a, uvelike olakšati komunikaciju djece, roditelja i djelatnika bolnice. Modelima potpomognute komunikacije, novim tehnologijama i pomagalima te edukativnim materijalima omogućit ćemo bolje razumijevanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka djeci, s posebnim naglaskom na naše male pacijente s teškoćama u razvoju. Svjesni smo odgovornosti, ali isto tako nas raduje da ćemo svojim pristupom, trudom i zalaganjem još jednom podići ljestvicu standarda pružanja usluge u zdravstvu na korist onima najmlađima i najranjivijima – rekao je Igor Šegović, dr. med., ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Dio djece ne može govoriti ili imaju teškoće jezičnog razumijevanja uslijed različitih teškoća, a potpomognuta komunikacija pomaže njima i njihovim obiteljima da komuniciraju. Potpomognuta komunikacija je skup pristupa kojima se pomaže djeci da se izraze, ali i da razumiju jezik i komunikaciju u cjelini.

Za potpomognutu komunikaciju koriste se različita pomagala i tehnologije, što može uključivati posebno razvijena softverska rješenja (aplikacije), hardver (tablete, uređaje za sintetizaciju govora), komunikacijske ploče, komunikacijske knjige i druga pomagala.

– Komunikacija je ključna za svako ljudsko biće i trebamo svakom djetetu probati omogućiti da izrazi svoje misli, osjećaje i potrebe. Djeci s teškoćama u razvoju, posebno djeci sa složenim komunikacijskim potrebama, potpomognuta komunikacija omogućava da ih okolina bolje razumije, a u bolničkom okruženju može pomoći smanjiti osjećaj straha, frustracija i stresa te značajno pozitivno utjecati na ishode liječenja. Zahvalni smo upravi i djelatnicima Županijske bolnice Čakovec što će biti dio ovog programa čiji je cilj olakšati liječenje i boravak djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima – kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Program „Komunikacija za svako dijete“ UNICEF pokreće u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, a provode ga stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Cilj programa je unaprijediti znanje i vještine liječnika, medicinskih sestara, logopeda, radnih terapeuta, rehabilitatora i drugih djelatnika za komunikaciju s djecom s teškoćama u razvoju ili razvojnim odstupanjima, korištenjem pristupa potpomognute komunikacije i asistivnih tehnologija u bolničkom okruženju.

Pilot provedba programa provodit će se u Županijskoj bolnici Čakovec i u KBC-u Zagreb, a obuhvatit će analizu potreba, pripremu standardiziranog edukacijskog paketa, provedbu edukacija te opremanje bolničkih ustanova komunikacijskim pločama, digitalnim tehnologijama i edukacijskim materijalima za djecu i roditelje. Pilot program će obuhvatiti ukupno 120 djelatnika Županijske bolnice Čakovec.

sjever.hr
13.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.