Now Reading:
Varaždinski ministar Habijan prisjetio se kako je među prvima podršku za Park prirode pružio aktualni predsjednik ivanečkog Gradskog vijeća Đuras
Full Article 2 minutes read

Varaždinski ministar Habijan prisjetio se kako je među prvima podršku za Park prirode pružio aktualni predsjednik ivanečkog Gradskog vijeća Đuras

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na čijem je čelu HDZ-ov ministar Damir Habijan, intenzivno radi na aktivnostima zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore u kategoriji parka prirode.

Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. godine, kroz inicijativu više saborskih zastupnika, među kojima upravo Habijana te gradonačelnika i načelnika kao dva župana.

A jedna od prvih osoba u javnom životu koja je dala podršku Habijanu je aktualni predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca i tadašnji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zdenko Đuras.

Upravo je to na svom Facebook profilu istaknuo tada saborski zastupnik Habijan koji je zahvalio Đurasu na podršci, prvoj među mnogima koje su otada stigle.

A od 12. ožujka 2021. napravljen je veliki posao da se to područje proglasi parkom prirode. Što se tiče posljednjih aktivnosti, podsjetimo da je tijekom siječnja s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom usuglašen načelni obuhvat budućeg parka površine preko 31 000 ha. Održane su i konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina čiji je prostor obuhvaćen prijedlogom granice. Cilj je bio upoznati ih s kategorijom parka prirode i učincima koje će imati na stanovništvo tog kraja, ali i prikupiti njihova mišljenja.

Park prirode pogodan je oblik zaštite većih vrijednih prostora kakvo je Hrvatsko zagorje jer istovremeno omogućuje zaštitu prirodnih vrijednosti, ali i korištenje prirodnih dobara. Proglašenjem parka prirode očekuje se da upravo prirodne i krajobrazne vrijednosti u sinergiji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom postanu osnova razvoja ovog dijela Hrvatskog zagorja.

s.kalajdžija/sjever.hr
13.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.