Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija za rad Matice umirovljenika osigurala uvećani iznos: 66.000 eura za projekte i programe 27 udruga
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija za rad Matice umirovljenika osigurala uvećani iznos: 66.000 eura za projekte i programe 27 udruga

Krapinsko-zagorska županija i Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije potpisale su ugovor o dodjeli nešto više od 66.000 eura. Dobivenim novcima sufinancirat će se rad županijske Matice umirovljenika.

Potpisivanje ugovora pohvalio je župan Željko Kolar, istaknuvši da je ovo jedan od načina da se umirovljenicima vrati dio duga.

– Nažalost, mirovine u su ispod prosjeka, ne prate rast plaća, a županijska Matica umirovljenika okuplja veliki broj umirovljenika koja ih putem projekata i programa drži aktivnima. Također, Matica radi i Europske projekte i na tome im treba čestitati jer je riječ o volonterima – istaknuo je župan Kolar obećavši pritom da će Županija nastaviti pratiti povećanje troškova te shodno tome na polugodištu osigurati i dodatna sredstva za rad Matice, koja su potpisom i ovog ugovora već uvećana za 25 posto.

A da Krapinsko-zagorska županija uistinu prati trendove rasta inflacije i cijena i tome prilagođava svoje pakete pomoći Matici umirovljenika, potvrdio je njezin predsjednik Vladimir Crnec.

– S promjenom valute protekle godine cijene su podivljale, što je prepoznato u Županiji pa smo već prošle godine rebalansom proračuna dobili dodatnih 10 posto za financiranje Matice umirovljenika. Ove godine taj je iznos povećan za dodatnih 25 posto. Dobiveni novac proslijedit ćemo svim umirovljeničkim udrugama koje djeluju na području Zagorja, a kojih je ukupno 27. Sve one u svojem djelovanju provode programe i projekte temeljem kojih će dobro utrošiti sredstva – poručio je Crnec.

A da umirovljenici u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju vjernog partnera koji prati njihove potrebe potvrdila je zamjenica župana Jasna Petek.

– Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina podupire rad Matice umirovljenika odgovarajući na pozive osoba treće životne dobi putem osiguravanja različitih socijalnih usluga, financiranja, sufinanciranja i podržavanja projekata i programa. Na taj način omogućujemo da umirovljenici i osobe treće životne dobi, upravo kroz rad udruga, dobivaju usluge koje im osiguravaju kvalitetniji život – rekla je Petek.

I dok podaci posljednjeg popisa stanovništva otkrivaju da u Hrvatskoj živi 22,45 posto osoba treće životne dobi, Krapinsko-zagorska županija je nešto ispod tih brojki.

– Nismo toliko staro društvo. U ukupnoj populaciji je 20,80 posto osoba treće životne dobi. Međutim, ostarili smo u odnosu na popis iz 2012. godine kada je osoba treće životne dobi bilo 11,62 posto. To je zapravo dobra vijest jer znači da se životni vijek produžio. No, dulji životni vijek nosi sa sobom izazove, određen potrebe koje mi kao društvo trebamo zajedno osigurati – zaključila je Petek.

A da su se posljednjih godina mnoge stvari promijenile nabolje za zagorske umirovljenika, potvrdio je Željko Čleković, predsjednik Županijske organizacije Hrvatske strane umirovljenika Krapinsko-zagorske županije i potpredsjednik županijske Skupštine.

– Od samih financijskih sredstava Matici umirovljenika, preko javnog poziva za dodjelu informatičke opreme do osnivanja Saveza umirovljenika Krapinsko-zagorske županije. I dalje ćemo na županijskoj Skupštini predlagati dobre inicijative, koje će župan Kolar i naš koalicijski partner prepoznati, a utjecat će na poboljšanje naših život – rekao je Čleković.

sjever.hr
13.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.