Now Reading:
Porastao vodostaj Bednje i Plitvice, u jezeru Trakošćan 70 tisuća kubika vode – Rezo: Ne očekujemo veće probleme
Full Article 2 minutes read

Porastao vodostaj Bednje i Plitvice, u jezeru Trakošćan 70 tisuća kubika vode – Rezo: Ne očekujemo veće probleme

U proteklih 48 sati na području Varaždinske županije palo je oko 70 litara kiše po kvadratnom metru. što je uzrokovalo tek manje probleme u općini Ljubešćica, ali i nakratko zaustavilo radove na Trakošćanu.

Kako nam je rekao Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i Dravu, količina oborina na jezeru Trakošćan u proteklih 48 sati je oko 70 litara na kvadratni metar i u ovom su trenutku zaustavljeni radovi na nastavku čišćenja jezera Trakošćan.

-Ispumpavamo te količine vode kojih je trenutno u jezeru oko 65 i 70 tisuća kubika. Popunjeni su svi prostori koje smo u protekla dva tjedna očistili do dna, odnosno do lapora. Nastavit ćemo s radovima čim se stvore preduvjeti, a s obzirom da je najavljeno da će danas prestati padaline, trebat će nam jedan dan za sanaciju, pa ćemo krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna nastaviti s radovima – kazao je Rezo.

Rijeka Ljuba u općini Ljubešćica dijelom se izlila iz svog korita i proglašene su redovne mjere obrane od poplave.

-Obiteljske kuće nisu ugrožene, a Hrvatske vode su kroz svoje licencirano društvo, zajedno s vatrogascima, prisutne na terenu i vidljivo je da se voda već povlači u svoje korito, tako da ne očekujemo nikakvih problema na slivu Plitvica – Bednja. Jesu porasle i Plitvica i Bednja, ali su unutar svojih korita i ne prijete poplavama gospodarskih i obiteljskih kuća – istaknuo je Rezo.

Dodao je da je i u Međimurskoj te u Koprivničko-križevačkoj županiji sve pod kontrolom.

-I ove manje padaline, od 60 ili 70 litara po kvadratu, svaki nas put osvijeste da moramo biti spremni i kroz najave, i na vrijeme reagirati, ne čekajući ozbiljnije padaline preko stotinu litara, kao što je bilo u Dalmaciji, što bi svakako tražilo ozbiljniji angažman Hrvatskih voda – zaključio je Milan Rezo.

a.kučić/sjever.hr
12.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.