Now Reading:
Na Cestici završna konferencija projekta „Green – in”: kvalitetnija uključenost osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju
Full Article 2 minutes read

Na Cestici završna konferencija projekta „Green – in”: kvalitetnija uključenost osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Završnom konferencijom održanom u Kulturnom centru Cestica predstavljena je djelotvornost projekta namijenjena uključenju svih osoba za zeleniju budućnost „Green – in”. Sudionicima je prezentiran cjelokupni rad, njegovi ciljevi i konačni rezultati. Projekt „Green – in” proveli su Udruga „Život i radost” iz Općine Cestica te talijanska općina Cavriago, no doprinijele su i mnoge vanjske organizacije koje doprinose inkluziji osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju.

– Nakon edukacija volontera, različitih radionica, zelenih akcija i zajedničkih druženja s talijanskim partnerima, projekt je zaključen s važnom porukom – svi smo jednaki! – poručili su organizatori.

Konferencija je započela uvodnim govorom predsjednice Udruge „Život i radost” Irene Jamnik, nakon kojeg je uslijedio kulturno-glazbeni dio. Erik Vrbanec, student zagrebačke Muzičke akademije, oduševio je prisutne svojim sposobnostima sviranja trube. Usprkos sljepoći, Erik je iskoristio svoj potencijal i ulagao u svoj napredak, dajući do znanja da teškoća ne mora biti prepreka.

Svi okupljeni mogli su se uvjeriti u izazove rada s osobama s invaliditetom, uključivši se u različite igre poput Rubikove kocke i domina za slijepe te slabovidne osobe. Isto tako, sudionici su se iskušali u kretanju prostorom pomoću bijelog štapa i invalidskih kolica. Odabrani izazovi prikazali su s čime se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Predstavljena je provedba projekta te njegovi učinci, a talijanski i hrvatski volonteri primili su certifikate za odrađenu edukaciju i pružanje pomoći. Kraj konferencije obilježen je potpisivanjem sporazuma o suradnji projektnih partnera s ciljem provedbe sličnih projekata, poboljšanja rezultata te osnaživanja mladih kao aktivnih građana za potporu osobama s invaliditetom.

– Iako je projekt završen, potrebno je nastaviti podizati razinu društvene svijesti o uključenju svih osoba u svakodnevne aktivnosti. Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju mogu na svoj poseban način doprinijeti zajednici, a na nama je pružiti im osjećaj prihvaćenosti te smanjiti predrasude – zaključuju organizatori.

sjever.hr/cestica.hr
12.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.