Now Reading:
Čačić uzburkao duhove na sjeveru Hrvatske, Posavec reagirao: Prljavom kampanjom želi nešto ušićariti za sebe, mi nećemo koalirati s HDZ-om
Full Article 3 minutes read

Čačić uzburkao duhove na sjeveru Hrvatske, Posavec reagirao: Prljavom kampanjom želi nešto ušićariti za sebe, mi nećemo koalirati s HDZ-om

Iako izbori još nisu raspisani, atmosfera na političkoj sceni već je uzavrela, posebice na sjeveru, u 3. izbornoj jedinici, a kako za Jutarnji list piše Ivanka Toma, sve tenzije i prijepori vode do predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Na predstojećim parlamentarnim izborima po prvi će put u utrku za glasove birača Nezavisna platforma Sjever na čijem je čelu međimurski župan Matija Posavec i s razlogom se vjeruje da bi, posebice u tri sjeverne županije – Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj, mnogima mogao pomrsiti račune.

Možda baš zato, Čačić već dulje govori kako će NPS koalirati s HDZ-om, što Posavca i njegove partnere ljuti, a šef Reformista govori i da sa SDP-om nema nikakvog spora jer su „mandati riješeni” što, pak, živcira lokalne SDP-ovce.

-Čačić me napada jer misli da će prljavom kampanjom nešto ušićariti za sebe. Mi smo stranka centra prema lijevo. Imamo svoje poruke i stavove te radimo u interesu Sjevera – rekao je Posavec, dodajući kako nikada nije bio u koaliciji s HDZ-om.

-U posljednja dva mjeseca u županiju je došlo šest ministara, a ni jedan se nije javio. Ne podržavaju ni jedan projekt Županije i sada me napada Čačić koji je podržavao HDZ – nastavio je Posavec koji je istodobno demantirao i glasine kako se sastaje s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom. Naglasio je da NPS ide samostalno na izbore, da grade centar i promoviraju interese Sjevera.

Posavec će biti nositelj liste u III. izbornoj jedinici, na drugome mjestu trebao bi biti gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, na trećem gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, a na četvrtom gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Prema prijašnjim istraživanjima, ta bi lista trebala osvojiti najmanje jedan mandat, a obraća se istim biračima kao i Čačić.

Premda odbija predizborne koalicije u III. izbornoj jedinici, NPS postizborno namjerava koalirati s SDP-om o čemu je govorio i gradonačelnik Batinić. Unatoč čvrstoj odluci da Nezavisna platforma Sjever u III. izbornoj jedinici pred birače izlazi sama, u tijeku su razgovori o mogućim koalicijama u drugim izbornim jedinicama. Matija Posavec vodi intenzivne razgovore sa Socijaldemokratima, ali i s Damirom Vanđelićem.

Čačić bi s SDP-om, ali…

Čačić navodno sam ne prelazi prag, pa mu odgovara ulazak u veliku koaliciju koju okuplja SDP, ali ta priča ne odgovara lokalnim, varaždinskim SDP-ovcima, piše Jutarnji list.

-Nema nikakvih prijepora oko koaliranja sa SDP-om, ni oko mandata. Nemamo problem s mandatima. Mandati nisu tema jer su riješeni – inzistira Čačić i kaže da jedino postoji prijepor oko Radničke fronte jer je teško pomiriti liberale i stranku koja se zalaže za ukidanje privatnog vlasništva.

U varaždinskom SDP-u govori se kako Čačić traži dva ulazna mjesta, za sebe i stranačku kolegicu Nataliju Martinčević. Predsjednica tamošnje Županijske organizacije Barbara Antolić Vupora već se javno usprotivila koaliranju s Čačićem, a ni gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ne želi vidjeti Čačića ispred sebe na listi.
U III. izbornoj jedinici na čelu SDP-ove liste bit će Siniša Hajdaš Dončić, a iza njega bi trebala biti žena (SDP prema Statutu ima “zip model”) pa će to vjerojatno biti Barbara Antolić Vupora. Zasigurno će visoko na listi biti i zagorski župan Željko Kolar, a istaknuta mjesta trebali bi dobiti aktualna zastupnica, liječnica Andreja Marić iz Čakovca, gradonačelnik Varaždina Bosilj i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek.

sjerver.hr/jutarnji.hr
12.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.