Now Reading:
Projekt nove podzemne garaže u Varaždinu i dalje stoji, sve je kriv koncesionar?
Full Article 2 minutes read

Projekt nove podzemne garaže u Varaždinu i dalje stoji, sve je kriv koncesionar?

Kao i velika većina gradova, i Grad Varaždin ima problem sa parkirnim mjestima zbog čega je trenutna gradska vlast još prije nekoliko godina pokrenula inicijativu oko mogućnosti izgradnje još jedne podzemne garaže, uz onu na Kapucinskog trgu.

Nova podzemna garaža planirana je na Trgu bana Jelačića, popularnom Banus placu, gdje je prema urbanističkim planovima predviđeni pješački trg ispod kojeg bi se nalazila podzemna garaža.

Grad je inicijativu pokrenuo još 2021. godine, a kako je potvrdio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, projekt stoji. Naime, kako je objasnio Marković, bivši gradonačelnik Ivan Čehok je Crtoradu prije nekoliko godina dao koncesiju na 30 godina. Koncesiju, koja traje do 2037. godine, zatim je preuzeo Best in parking – KOM d.o.o, s kojim Grad Varaždin trenutno vodi pregovore o podzemnoj garaži, ali uzalud.

– U međuvremenu se i Zakon o koncesijama mijenjao, i jednostavno koncesionar ne želi, bez nekakvih pregovora, uopće razgovarati o izgradnji te garaže. Mi ju ne možemo sami izgraditi, blokirani smo sa bilo kojom inicijativom vezanom za parking od strane koncesionara jer on je zadužen za cijeli grad – objasnio je Marković te istaknuo kako je njihova želja jasna.

– Mi bi htjeli da se napravi još jedna podzemna garaža na Banus placu. Tamo je uvjet arhitektonski natječaj i treba ići u dubinu. Nema mogućnost da se ostavi parking gore pa da se ide na -1. Treba napraviti kvalitetnu garažu od 2 ili 3 kata ispod zemlje i gore bi trebala biti neka zelena površina, park – rekao je zamjenik gradonačelnika te objasnio kako se dio problema sa parkingom pokušava riješiti stambenim blokovima.

Radimo stambene blokove, morali smo napraviti kompletnu financijsku analizu, koliko to utječe na koncesiju. Zakon o koncesijama je vrlo nezgodan i vrlo je kompliciran. Trudimo se da barem olakšamo taj dio našim sugrađanima. Znamo kakav je problem i u bloku Trakoščanska, Prešernova, Zagrebačka, to ćemo riješiti kroz stambene blokove. Što se tiče recimo Banfice, Bronxa, Krležine, tamo ćemo pokušati napraviti dodatna mjesta, a da ne rušimo drveće i da ne utječemo na tu zelenu tranziciju – pojasnio je Marković.

n.p.bajz/sjever.hr

11.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.