Now Reading:
“Ovo je naša zagorska bolnica i Županija neće prestati ulagati u nju, a bez nas u Zabok nikada ne bi došao ni Onkološki centar!
Full Article 3 minutes read

“Ovo je naša zagorska bolnica i Županija neće prestati ulagati u nju, a bez nas u Zabok nikada ne bi došao ni Onkološki centar!

Nastavljajući s predstavljanjem rezultata svojih upravnih odjela i zdravstvenih institucija, na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati za 2023. godinu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te osvrt na 2024. godinu.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je kako je poslovanje u 2023. godini završilo, korigiranim financijskim rezultatom, s viškom prihoda od 58 tisuća eura, a Vančina je istaknuo kako su dospjele obveze smanjene za milijun eura. U prošloj godini u bolnici je pregledano 425 tisuća pacijenata, najviše do sada.

Liste čekanja svedene su na 150 dana – dodao je ravnatelj bolnice osvrnuvši se kako se i u bolnici hrvatskih veterana koja je otvorena 2014. godine i do sada je obrađeno preko 21 tisuća pacijenata.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana zapošljava 710 osoba, od čega je 559 zdravstvenih te je u ovom trenutku 54 liječnika na specijalizaciji.

-Ono što želim istaknuti, a čega većina ljudi još nije svjesna, to je da ćemo kroz 10 mjeseci otvoriti Onkološki centar vrijedan 15 milijuna eura kako bi naši onkološki pacijenti, s područja naše županije, dobili najbolju i najadekvatniju skrb na najmodernijim uređajima, s pametnim lijekovima i svime što će im pomoći u njihovom izlječenju – naglasio je Vančina.

Ravnatelj Vančina osvrnuo se i na planove u bliskoj budućnosti, a to su i daljnje smanjivanje listi čekanja, povećavanje likvidnosti, ulaganje u najmoderniju opremu, zapošljavanje zdravstvenog osoblja te izgradnja najsuvremeniji edukacijski centar na području SZ Hrvatske minimalno invazivne ginekološke kirurgije i robotske kirurgije, izgradnja stanova za liječnike, najsuvremeniji centar palijativne medicine za KZŽ što je u planu završiti do 2027. godine.

Na ove rezultate osvrnuo se i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je kazao kako je Opća bolnica Zabok radila odlično, povećala je broj ukupnih pacijenata, u stalnom je investicijskom ciklusu.

-Ono što želim naglasiti je da smo uspjeli dovesti najveću stranu investiciju u zdravstvu u Hrvatskoj sa sveobuhvatnim onkološkim centrom. I to je samo dokaz da sam bio u pravu kada sam tvrdio da nije bilo objektivnog razloga da država preuzme upravljanje općih bolnica i jasno je da sa ovim postojećim limitom koji je bio 2023. godini nitko ne može poslovati pozitivno – kazao je župan.

Župan je dodao kako je zahtjev odnosno preispitivanje zakona sa usklađenost sa Ustavom Republike na Ustavnom sudu.

Još uvijek nismo dobili očitovanje Ustavnog suda. Biti će vrlo interesantno što će se dogoditi ako Ustavni sud donese odluku da smo mi u pravu. I ono što mogu tvrditi, da je bolnica bila pod državnim upravljanjem, ovaj Onkološki centar nikada ne bi došao u Zabok nego bi bio u Zagrebu – izjavio je Kolar.

Bez obzira što je bolnica od ove godine prešla u državno upravljanje, Županija neće stati s investiranjem te nabavlja ultrazvučni uređaj za detekciju hitnih slučajeva u rađaoni te još jedan najsuvremeniji rađaonski stol.

-Nabaviti ćemo i dva najsuvremenija bolnička kreveta za dva apartmana za babinjače dok ćemo u drugoj polovici godine kupiti najsuvremeniji set za edukaciju i kontinuiranu edukaciju laparoskopije i histeroskopije, ali i novo vozilo za Hitnu. Ovo je naša zagorska bolnica i mi nećemo prestati ulagati u nju – zaključio je župan Kolar.

msopek/sjever.hr 11.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.