Now Reading:
Je li Varaždinska županija prepoznala gorući problem djece i mladih – njihovo mentalno zdravlje?
Full Article 3 minutes read

Je li Varaždinska županija prepoznala gorući problem djece i mladih – njihovo mentalno zdravlje?

Nedavnim incidentom u Osnovnoj školi Ludbreg, u kojoj je 13-godišnji učenik skočio kroz prozor prvog kata i pritom se teško ozlijedio, ponovno su pokrenuta pitanja o mentalnom zdravlju učenika.

Na događaj se osvrnuo i županijski vijećnik iz redova SDP-a, Mario Klapša, koji je upitao župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka što se točno dogodilo.

– Odmah po saznanju da je učenik skočio kroz prozor prvog kata, ja i resorni pročelnik Huđek smo se uputili u školu. U međuvremenu je i ravnatelj obavijestio i policiju, obavješteno je i Ministarstvo znanosti, zatražen je njihov stručni tim za krizne intervencije. Ravnatelj je postupio po pravilima struke – rekao je Stričak o prošlotjednom incidentu.

Što je točno ponukalo učenika da se baci sa prozora zna on sam, no takve i slične situacije danas su češće nego rjeđe. Mentalno zdravlje djece i mladih, kao i odraslih, gorući je problem današnjice koji je posebno vidljiv postao nakon lockdowna za vrijeme epidemije korona virusa kada je, prema podacima Hrabrog telefona, bilo čak 30 puta više upita na temu mentalnog zdravlja. Djeca i mladi najčešće se suočavaju sa problemom anksioznosti, depresije pa i suicidalnih misli.

Porazni podaci

Prema podacima istraživanja provedenog u sklopu petogodišnjeg projekta P.R.O.T.E.C.T. čak 21 posto učenika drugog razreda srednjih škola namjerno se samoranjava i nanosi bol, isti toliki postotak barem jednom u životu ozbiljno je razmišljao o počinjenju samoubojstva, 14 posto njih izradilo je plan za počinjenje samoubojstva, dok je njih 7 posto pokušalo počiniti samoubojstvo.

Da se radi o ozbiljnom problemu prepoznala je i Varaždinska županije, pa je tako u listopadu prošle godine otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih pri Regionalnom centru kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin. Tamo je mladima na raspolaganju stručni tim koji će im pomoći sa njihovim problemima, a voditeljica Centra je ujedno i ravnateljica Medicinske škole Varaždina, Mirjana Grabar Kruljac, koja je prilikom predstavljanja podataka iz projekta P.R.O.T.E.C.T. istaknula kako su kako su potrebe za Centrom već u prvim mjesecima njegova djelovanja i više nego velike.

– Roditeljima smo u ovom trenutku velika podrška jer se u naš Centar dolazi anonimno, bez uputnice, što je veliko olakšanje kako za samu djecu, tako i za roditelje. Javljaju se s različitim poteškoćama, od onih uobičajenih emocionalnih poteškoća u odrastanju, do vrlo ozbiljnih kliničkih slika gdje mi tada djecu upućujemo na kliničku razinu. Tim čine stručnjaci, od kojih je svatko osnažen i educiran za rad s određenim skupinom djece i mladih – rekla je tada Grabar Kruljac.

Djeca i mladi potporu imaju i u osnovnim i srednjim školama, pa je tako u školama kojima je osnivač Varaždinska županija, prema podacima iz rujna 2023. godine, zaposleno 15 psihologa, od toga njih šest u osnovnim školama te devet u srednjim školama.

Isto tako, u Općoj bolnici Varaždin na odjelu psihijatrije rade dvije specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije i pet specijalista pshijatara, dok su sklopu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije u Odjelu mentalnog zdravlja u timu je jedan dječji i adolescentni psihijatar-vanjski suradnik i dva zaposlena psihologa. 

n.p.bajz/sjever.hr

10.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.