Now Reading:
Hrženica: Župan Stričak uručio priznanja najboljima s 12. izložbe vina Udruge „Grački grozdek”
Full Article 4 minutes read

Hrženica: Župan Stričak uručio priznanja najboljima s 12. izložbe vina Udruge „Grački grozdek”

U subotu, 9. ožujka, Udruga vinogradara i vinara „Grački grozdek” organizirala je svoju dvanaestu izložbu vina.

Izložba je održana u Društvenom domu u Hrženici dan nakon 8. marta koji je značajan za sve pripadnice ljepšeg spola.

Organizatori su, naravno, iskoristili prigodu da ženama čestitaju njihov dan, a čast da prisutnim ženama uruče karanfile pripala je Damiru Markoviću i Miljenku Kvaru.

Na izložbi je bilo moguće probati 177 uzoraka od čega 6 uzoraka likera i rakija. Svi posjetitelji izložbe mogli su uživati u glavnoj večeri, ponoćnom gulašu te mogućnosti besplatne degustacije pića tijekom cijele večeri.

Predsjednica ocjenjivačkog suda bila je Mirela Osrečak, a izložbu vina otvorio je varaždinski župan Anđelko Stričak koji je i uručio priznanja osvajačima zlata.

– Gotovo svako četvrto vino na ovoj, ali i ostalim izložbama koje se održavaju diljem naše županije dobitnik je zlatne medalje. To najbolje govori s koliko ljubavi i pažnje naši vinogradari i vinari rade u svojim vinogradima. Kaže se da iznimka potvrđuje pravilo, a ovdje u Općini Sv. Đurđ tj. na području same općine iznimka su prave „gorice“, a pravilo je da ima kvalitetna vina. Vinogradarima nije problem putovati 10 – 15 kilometara do svojih vinograda te im se s puno truda i umiješnosti posvetiti – rekao je župan Stričak zahvalivši se svima koji svojim radom i zalaganjem doprinose sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u Varaždinskoj županiji, a posebno poljoprivrednim gospodarstvima koja prenose tradiciju proizvodnje na nove generacije.

Šampion izložbe je Neven Banjkovec iz Hrženice koji je za rajnski rizling dobio 86 bodova pa je to vino ujedno proglašeno općinskim vinom Općine Sveti Đurđ. Muškat žuti Damira Brunčića iz Križovljana dobio je 84 boda pa je njegovo mlado vino proglašeno općinskim vinom Općine Martijanec. Graševina Maria Zembera iz Velikog Bukovca proglašena je općinskim vinom Općine Veliki Bukovec, a graševina Ivana Jerena iz Lunjkovca općinskim vinom Općine Mali Bukovec.

– S obzirom na nepovoljne vremenske prilike koje su vinogradarima radile probleme tijekom cijele vinogradarske godine moramo biti zadovoljni kvalitetom mladih vina. Zlatno odličje dobilo je 40 uzoraka vina, srebrno odličje 106 uzoraka te brončano odličje 24 uzorka vina. Čestitam svim vinarima koji su dostavili svoje uzorke na ocjenjivanje, a posebne pohvale upućujem vinariji deMar koja je osvojila najviše zlatnih odličja te našoj destileriji ‘Rakije sa sjevera’ iz Hrženice koja je dobila zlatna odličja za sva tri dostavljena uzorka i to za vinjak, teranino i medicu. Zahvaljujem ocjenjivačkoj komisiji na objektivnom ocjenjivanju, svim sponzorima, članovima Izvršnog odbora UV Grački grozdek kao i svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ove izložbe – rekao je Damir Marković, predsjednik VU Grački Grozdek.

Dopredsjednica Ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić istaknula je kako su vina berbe 2023. godine bila nešto slabije kvalitete nego proteklih godina u ludbreškom kraju, čemu svjedoči i manji broj pristiglih uzoraka na samo natjecanje.

– Kada se prisjetimo prošle vinogradarske godine, takvi rezultati ne začuđuju. Nakon izrazito tople zime, uslijedili su nešto hladniji travanj i svibanj što je donekle usporilo vegetaciju koja je krenula vrlo rano. Ljeto je bilo ekstremno kišno, što je utjecalo na veću pojavu bolesti i usporeno dozrijevanje grožđa, a posljedično i na slabiju kvalitetu grožđa. Kada tome pridodamo i oluje s tučom na nekim lokalitetima, možemo konstatirati da 2023. godina i nije bila vinogradarska godina za pamćenje. No, 78 % vina sa zlatnim i srebrnim odličjem čak i nakon tako zahtjevne godine svjedoče velikom ulaganju članova Udruge u edukaciju i trud da proizvedu dobra i kvalitetna vina – pohvalila je Dunja Mežnarić u svom govoru članove Udruge.

foto: ludbreske-novine.com.hr
sjever.hr/ludbreske-novine.com.hr
10.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.