Now Reading:
U Krapini održana radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća: građanima na raspolaganju čak 120 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

U Krapini održana radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća: građanima na raspolaganju čak 120 milijuna eura

U krapinskom Pučkom otvorenom učilištu danas je održana radionica o programu energetske obnove obiteljskih kuća, u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Gradom Krapinom.

– Zadovoljstvo nam je što građanima imamo priliku predstaviti ovaj poziv jer ga vidimo kao priliku koju bi svakako trebali iskoristiti – rekao je u svom pozdravnom govori gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

– Naravno i mi u Gradu nastojimo raditi na projektima koji će građanima osigurati bolju kvalitetu života, a dio njih se odnosi i na projekte obnove zgrada u javnom vlasništvu. U skladu s europskim nastojanjima da postignemo klimatsku neutralnost, u tom smjeru će se razvijati i ostali naši programi – najavio je gradonačelnik Gregurović.

Direktor Fonda Luka Balen istaknuo je da je ovaj program najpopularniji, ali i najvažniji jer ne rezultira samo energetskim uštedama, već i boljom kvalitetom života građana.

– Kroz 10-ak godina Fond je sufinancirao obnovu oko 25 tisuća obiteljskih kuća. Na području Krapinsko-zagorske županije obnovljeno ih je oko 660, što smatram odličnim rezultatom, ali očekujem da će se novim pozivom to još povećati. Stoga vas pozivam da pripremite dokumentaciju i 13. ožujka se prijavite na poziv jer smo ove godine za njega osigurali čak 120 milijuna eura – rekao je Balen.

Maja Rajčić, voditeljica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu predstavila je mogućnosti korištenja sredstava u cilju energetske obnove kuća, uključujući zamjenu stolarije, ugradnju solarnih panela, obnovu vanjskog zida odnosno ovojnice, poda, stropa, krova te grijanja putem obnovljivih izvora energije. Pritom je upozorila na najčešće greške koje se događaju tijekom prijave te naglasila važnost dostavljene dokumentacija.

Građani Krapine aktivno su sudjelovali u radionici, s mnogim pitanjima na koje su dobili stručne i jasne odgovore.

Podsjećamo, objava javnog poziva kao i zaprimanje prijava započinje od 13. ožujka 2024. godine te će građani od tog dana moći sa stranica Fonda preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu. Riječ je o elektronskim verzijama dokumenata koje će se trebati popuniti osnovnim podacima o kući i informacijama o planiranim mjerama energetske obnove odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Osim njih, prijavitelji će uz svoju prijavu morati priložiti i sve ostale obvezne dokumente koje će ranije pripremiti, poput izjave prijavitelja, suglasnosti suvlasnika, uvjerenja o prebivalištu, dokaza o legalnosti kuće, ZK izvatka iz kojeg je vidljivo vlasništvo, energetskog pregleda i certifikata te ponuda izvođača.

Ove godine, prijave će se podnositi kroz aplikaciju u koju će se građani prijavljivati preko Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS). Poveznica na prijavnu aplikaciju će biti objavljena u sklopu Javnog poziva.

Sve informacije o programu se mogu pronaći na stranicama Fonda.

sjever.hr
09.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.