Now Reading:
Predsjednik HOK-a Kratohvil: Krapinsko-zagorska županija je poželjan kraj za privlačenje investicija i perjanica investicijskog ciklusa u Hrvatskoj 
Full Article 3 minutes read

Predsjednik HOK-a Kratohvil: Krapinsko-zagorska županija je poželjan kraj za privlačenje investicija i perjanica investicijskog ciklusa u Hrvatskoj 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Republike Hrvatske Dalibor Kratohvil na Obrtničkoj noći Udruženja obrtnika Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj zadovoljno je komentirao kako u Zagorju postoji sinergija obrtništva između općina i gradova kojima te općine gravitiraju, ali i sinergija između obrtništva te lokalne i regionalne samouprave.

Krapinska Obrtnička komora jedna je od manjih u sustavu Hrvatske obrtničke komore, ali je jedna od većih kada su u pitanju položeni majstorski ispiti i stručno osposobljavanje.

– Kada pogledamo upise djece u obrtnička zanimanja, onda je Krapinsko-zagorska županija opet u vrhu. Ne iznenađuje me ni podatak kada vidim da je Krapinsko-zagorska županija poželjan kraj odnosno regija za privlačenje investicija i vi ste perjanica investicijskog ciklusa u Hrvatskoj – poručio je Kratohvil i osvrnuo se na obrtništvo na nacionalnoj razini, koje bilježi rast i nikada nije bilo cjenjenije te adekvatno plaćeno.

Broj obrtnika raste i u Hrvatskoj, 10.000 obrta je više nego prošle godine u ovo vrijeme. Danas nas je 112.000 i zapošljavamo preko 215.000 radno sposobnog stanovništva. Obrtnici nikad nisu bili tako cijenjeni ni uvažavani kao sada, nisu bili traženi, ali ni plaćeni i mislim da je to obrtništvo u Hrvatskoj zaslužilo. Mi jesmo najžilaviji i najotporniji, vrlo ozbiljna gospodarska grana u Republici Hrvatskoj i danas je jako teško zamisliti gospodarstvo bez obrtništva – istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Dodao je kako su za obrtništvo važni paušalni obrti kojih u ovom trenutku imaju 56 posto u obrtničkim asocijacijama i zatekla ih je regulacija rada nedjeljom.

 – Ono što smo s novim ministrom otvorili, to je ova tema kojom je jako zahvaćena mala trgovina, jer imamo izgubljenih 250 malih obiteljskih trgovina. U skoro vrijeme očekujemo razgovore za te teme, a to je naravno Zakon o regulaciji rada nedjeljom i naši paušalni obrti. Nažalost u našim paušalnim obrtima ima puno prekrivenog rada. To je ono što naše Ministarstvo financija najviše muči i kada komuniciramo s tim ministarstvom, želimo im ukazati da ne zarađuju svi na crno, nego rade pošteno i za svoje, za svoju egzistenciju i svoj kruh. Kroz razgovore moramo definirati tko su izvorni, pravi paušalisti, a tko su oni koji kroz paušalni obrt ostvaruju prikrivene prihode – napomenuo je Kratohvil.

Od prvog dana zalažu se za struku, smatraju da je struka ono što je okosnica ovoga, a onda i udruženja obrtnika.

– Nismo ni idealni ni savršeni, nije nam savršen ni sustav, trebamo se organizirati i reformirati po onome ključu kako mi to želimo, a ne da nam netko nešto nameće – zaključio je Kratohvil.

i.belošević/sjever.hr 09.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.