Now Reading:
Varaždinski gradonačelnik i predstavnici policije iznenadili vozačice cvijećem i darovima – lijepa gesta uz Dan žena
Full Article 3 minutes read

Varaždinski gradonačelnik i predstavnici policije iznenadili vozačice cvijećem i darovima – lijepa gesta uz Dan žena

Povodom Međunarodnog dana žena, Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska nastavili su u petak tradiciju, čestitajući vozačicama njihov dan, darujući im cvijeće i prigodne poklone.

Uz redovnu kontrolu prometa, cilj ove tradicionalne, preventivne i prigodne akcije uz Dan žena je upozoriti na važnost ravnopravnosti spolova, posebice u prometnim situacijama.

Uime Grada Varaždina, vozačice je darivao i gradonačelnik Neven Bosilj.

-Obilježavamo nešto što je tekovina socijalističke Internacionale koja je 1910. godine izglasala da je 8. ožujka Međunarodni dan žena. U to su se vrijeme žene još borile za pravo glasa, danas su se njihova prava poprilično digla na višu razinu, ali i dalje je potrebno uložiti više energije od strane muškaraca da bi se olakšalo ženama. Jer žene i dalje drže tri od četiri kuta kuće. Muškarci se premalo uključuju u kućanske poslove i mislimo da bi to trebalo promijeniti – rekao je Bosilj.

Podsjetio je da je Grad Varaždin usvojio europsku rezoluciju Sigurno mjesto za žene, ali naglasio i druge pozitivne stvari.

-Prvi smo krenuli s besplatnim higijenskim ulošcima. Imamo jako puno mjera kojima poduzetnicama sufinanciramo dječji vrtić. Imamo pozitivnu diskriminaciju kod poduzetničkog fonda, ako se pojavi žena nositelj poduzeća ili obrta, tada dobiva dodatne bodove. Grad Varaždin nastoji promicati prava žena u pravom smislu. Grad Varaždin ima pet upravnih odjela, a na njihovom čelu su četiri žene. Također, imamo 12 javnih ustanova, a od toga je šest ravnateljica. Tako da mogu reći da su u tom smislu na rukovodećim pozicijama nadzastupljene – izjavio je Bosilj.

Gradonačelnik se pohvalio i dobrom organizacijom kućanskih poslova u svojoj obitelji.

-Moja supruga, djeca i ja imamo raspored kućanskih poslova. Mene zapada usisavanje, brisanje podova, peglanje… Supruga je većinom u kuhinji, a djeca brišu prašinu. Napravili smo raspored kućanskih aktivnosti na način da supruga ima svoje slobodno vrijeme i nije rob kućanskih poslova – naglasio je Bosilj.

Uz gradonačelnika i njegove suradnike, vozačice je darivao Robert Rožmanić, voditelj službe za javni red i sigurnost PU varaždinske.

-Već tradicionalno, policija iz godinu u godinu provodi operativnu akciju „Kako biti uzorna vozačica”, tako da danas, na Međunarodni dan žena, simbolično nagrađujemo uzorne vozačice.
Statistike su pokazale da su žene općenito bolji vozači, opreznije u prometu, čine manje prometnih prekršaja, uzrokuju manje prometnih nesreća, posebice onih s težim posljedicama, tako da su žene mnogo odgovornije od nas muškaraca – rekao je Rožmarić.

Smatra da su žene danas ravnopravne muškarcima u svim područjima.

-Naša je želja da žene budu ravnopravne i u prometu, da budu sigurne u prometu, da se poštuju prometni propisi i da na kraju ne umanjimo njihove vještine i znanje – zaključio je Rožmarić.

a.kučić/sjever.hr
08.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.