Now Reading:
Povodom Dana žena, župan Kolar poručio: Naše žene na vodećim su pozicijama jer su bile najbolje za taj posao, naša županija može biti primjer drugima
Full Article 3 minutes read

Povodom Dana žena, župan Kolar poručio: Naše žene na vodećim su pozicijama jer su bile najbolje za taj posao, naša županija može biti primjer drugima

U petak je i u Krapinsko-zagorskoj županiji obilježen Međunarodni dan žena. Župan Željko Kolar prvo je obišao urede djelatnica županijskih i zdravstvenih ustanova te im tom prilikom čestitao njihov dan, a potom je u Galeriji grada Zaboka održano predavanje na temu „Rodni stereotipi i skesizam, kako nas oblikuju?”

Župan Kolar tom je prigodom pozvao sve da se nastavi stvarati atmosfera i graditi društvo u kojem će obrazovanje, kvaliteta, znanje i angažiranost raditi razliku i odlučivati o tome tko će raditi koji posao i obnašati funkcije. Pritom, kaže, Krapinsko-zagorska županija može biti primjer ostalima.

– Mi se tako ponašamo već godinama. Da je to stvarno tako, govori činjenica da je, od osmero pročelnika u mojem uredu, sedam pročelnica i kolegice su tu zato što su uspješne, pametne i obrazovne, zato što znaju i hoće, a ne zato što su žene – rekao je Kolar i dodao da su ravnateljice Poduzetničkog centra, Razvojne agencije, JU za zaštitu prirodnih vrijednosti i Zavoda za prostorno planiranje sve žene.

– Kolegice su ovdje zato što su bile najbolje za taj posao, a odavno nije tema da nisu svi isto plaćeni za isti posao. Mi želimo da bude tako u čitavoj Hrvatskoj, tomu bi svi zajedno trebali težiti. Zahvaljujem ujedno svim ženama, pogotovo majkama jer, budimo objektivni, puno teže je uskladiti obaveze i na poslu i u obitelji ako ste majka, nego ako ste otac. Mala djeca traže majku, ali to ne znači da mi muškarci ne trebamo sudjelovati u odgoju i koristiti zakonsku mogućnost da idemo na porodiljni dopust i da se posvetimo odgoju djece – kazao je župan pa još jednom svim ženama čestitao njihov dan.

Na obilježavanju Međunarodnog dana žena u Zaboku bio je i gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj koji je poručio kako borba protiv nasilja nad ženama još uvijek nije prestala.

– Mislim da svi mi u politici moramo dati svoj obol. Sa svoje lokalne razine činimo to cijelo vrijeme, a posebno kroz kampanju „Sigurno mjesto za žene” gdje su brojne jedinice unutar Krapinsko-zagorske županije i sama Županija donijeli tu rezoluciju. Nije prva, ali mi je drago da se kroz tu rezoluciju već provodi puno mjera – istaknuo je Vešligaj i dodao da današnje predavanje i edukacije koje slijede, kao i sve dosadašnje aktivnosti, pokazuju da to nije ostalo u zatvorenom krugu.

Poslali smo snažnu poruku „NE nasilju nad ženama” i sa sportskih terena, kao i s kulturnih manifestacija, ali i kroz obrazovne institucije i to je jaka, jasna poruka da ćemo mi, koji smo na nekoj poziciji moći, vlastitim primjerom i određenim sredstvima koje smo osigurali u proračunima, raditi predano na tome – poručio je.

Nada je i želja, govori Vešligaj, da Međunarodni dan žena u budućnosti bude ipak takav da se ne treba govoriti o tome koliko su žene diskriminirane u društvu te da se treba prisjećati, obilježavati i boriti se sve dok se ne dođe na razinu kakva bi trebala biti normalna u današnjem društvu, i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europskoj uniji.

Čestitao je ženama Međunarodni dan žena uz jasnu poruku: „Pola neba, pola zemlje, pola moći”.

mlpetrinjak/sjever.hr
08.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.