Now Reading:
Međunarodni je dan žena: „Žene rade, rađaju, kuhaju, peru, čiste…Njihov bi trebao biti svaki dan u godini!”
Full Article 2 minutes read

Međunarodni je dan žena: „Žene rade, rađaju, kuhaju, peru, čiste…Njihov bi trebao biti svaki dan u godini!”

Danas je 8. ožujka, Međunarodni dan žena, a ideja o obilježavanju ovog dana pojavila se početkom 20. stoljeća, u vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, zbog kojih je često dolazilo do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila odlučile su održati javne demonstracije 8. ožujka 1857. u New Yorku, ali policija ih je rastjerala. Ipak, nisu odustajale i dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat, donosi Diva.

Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u povijesti kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila „Međunarodni dan žena’”, na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Nije dugo trebalo čekati da se obilježavanje proširi i na druge zemlje pa je već 1911. Međunarodni dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Uoči Prvog svjetskog rata u kampanji za mir, Ruskinje su svoj prvi Međunarodni dan žena obilježile 23. veljače, posljednje nedjelje u veljači. Nakon rasprava, dogovoreno je da se Međunarodni dan žena obilježava svake godine 8. ožujka i taj dan od tada ostaje globalni datum Međunarodnog dana žena, kako piše IWD, a prenosi Diva.

Ujedinjeni narodi prvi su put Međunarodni dan žena proslavili 1975. Zatim je u prosincu 1977. Generalna skupština usvojila rezoluciju kojom se proglašava Dan Ujedinjenih naroda za ženska prava i međunarodni mir koji će se bilo kojeg dana u godini promatrati u državama članicama, u skladu s njihovom povijesnom i nacionalnom tradicijom.

Međunarodni dan žena danas je globalni dan kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Dan također obilježava poziv na akciju za jednakošću i ravnopravnošću.

Svim ženama čestitamo njihov dan uz izjavu jednog muškarca: „Žene rade, rađaju, kuhaju, peru, čiste…Njihov bi trebao biti svaki dan u godini!”

sjever.hr/diva.vecernji.hr
08.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.