Now Reading:
JU Zagorje zeleno: „Pazi žaba – Na cesti niste sami, na cesti smo i mi životinje.“
Full Article 2 minutes read

JU Zagorje zeleno: „Pazi žaba – Na cesti niste sami, na cesti smo i mi životinje.“

S proljećem počinje sezona razmnožavanja i migracije životinja prema mrjestilištima, zbog čega žabe često stradavaju pod kotačima automobila. Crne točke na prometnicama sumjesta stradavanja velikoga broja žaba.  Ovim putem, molimo vozače da smanje brzinu na tom djelu ceste i da izbjegavaju žabe na cesti ako je to ikako moguće pazećipri tome na vlastitu sigurnost u prometu.

Veliki problem za životinje predstavlja sve veći broj prometnica na kojima ih svake godine stradava veliki broj, a naročito u doba parenja. Sve je to povezano upravo s njihovom velikom aktivnošću u sumrak, odnosno noću kada ih je teško na vrijeme uočiti na cesti.

Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring tj. sustavna praćenja okoliša.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno tijekom ožujka i travnja provodi aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u Štrucljevu na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok. Uz rub ceste  postavljena je  mobilna ograda dužine 350 m koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su ukopane u zemlju. Postavljen je i jumbo plakat Pazi žaba da se još više pozornosti ukaže na problem stradavanja žaba na prometnicama. Ove aktivnosti provode se u sklopu Kampanje zaštite malih životinja od stradavanja u prometu.

Više o sanaciji crne točke za vodozemce možete pogledati u videu:

POMOZIMO ŽABAMA DA SIGURNO PRIJEĐU PREKO CESTE!!       

Sa svakom spašenom žabom, pridonijeti ćemo očuvanju prirode!

Tekst i fotografije: Javna ustanova Zagorje zeleno

sjever.hr 08.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.