Now Reading:
Povodom Međunarodnog dana žena zagorski SDP poručio: Krapinsko-zagorska županija pozitivan je primjer ravnopravnosti i tretiranja žena
Full Article 6 minutes read

Povodom Međunarodnog dana žena zagorski SDP poručio: Krapinsko-zagorska županija pozitivan je primjer ravnopravnosti i tretiranja žena

Borba za apsolutnu ravnopravnost žena, kao i borba protiv nasilja nad ženama traje i dalje – poruka je koju je povodom Međunarodnog dana žena poslao SDP Krapinsko-zagorske županije u četvrtak na konferenciji za novinare, ujedno istaknuvši kako je upravo Krapinsko-zagorska županija primjer ravnopravnosti žena.

Tim je povodom predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić istaknuo kako je Krapinsko-zagorska županija prva županija u Hrvatskoj gdje je većina gradova i općina donijela deklaraciju koja se tiče prava žena – Sigurno mjesto za žene.

– To je bitno jer raste nasilje, svakodnevno smo sudionici raznih tragičnih događanja i na žalost žene zlostavljane, ugrožene, udarane i ubijene. SDP se protiv toga bori institucionalno, ali se bori i svojim politikama. SDP je jedina hrvatska stranka koja u izbornom ciklusu ima tzv. zip model, a to znači da na izbornim listama idu muškarac-žena, muškarac-žena ili žena-muškarac, žena-muškarac. To je mali, ali slatki doprinos punoj emancipaciji spola koji je u većini balkanskih i podbalkanskih istočnoeuropskih zemalja zapravo stavljen u neki drugi plan, kako po visini osobnog dohotka, tako i po broju žena u upravnim odborima – rekao je Hajdaš Dončić te istaknuo kako je danas još uvijek dominantno muški svijet te će se oni i dalje institucionalnim i političkim metodama boriti za prava žena.

– Pozivam vas sutra sve na marš za pobjedu, marš za feminizam – poručio je Hajdaš Dončić.

Da je Krapinsko-zagorska županija primjer ravnopravnosti žena istaknuo je župan Željko Kolar koji je rekao kako za ravnopravnost i tretiranje žena u poslovnom svijetu treba imati pozitivan primjer kako bi se mogao prenašati i prezentirati drugima.

Takav je primjer Krapinsko-zagorska županija jer mi ne gledamo na spol kandidata za određeni posao, nego gledamo jesu li sposobni ili nisu sposobni, jesu li ambiciozni ili nisu, jesu li spremni timski raditi ili ne. Gledamo jesu li spremni raditi iskorake, dodatno se educirati i prekoračiti određene granice izvrsnosti koje smo si mi postavili kao zadatak. Kod nas u Krapinsko-zagorskoj županiji žene su te koje su nositeljice većine izvršnih funkcija u sustavu Županije kao ustanove, ali i njezinih javnih ustanova i poduzeća – rekao je župan Kolar te istaknuo kako je u njegovom kabinetu od osam pročelnika, njih sedam žena.

– I to ne zato što su žene, nego zato što su sposobne, zato što su educirane, marljive i stručne i zato što žele i što mogu. I to je onaj krajnji cilj koji mi želimo postići, a to je da ljude vrednujemo prema znanju, da ih vrednujemo prema mogućnostima, a ne da ih vrednujemo prema nacionalnoj osnovi, vjeroispovijesti, iz koje zemlje dolaze, ili prema spolu. Ako treba negdje pozitivan primjer, onda je to primjer na području Krapinsko-zagorske županije – poručio je župan.

Hrvatski predstavnik u Odboru regija Europske unije, potpredsjednik SDP Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj rekao je kako Međunarodni dan žena, osim što podsjeća na povijest borbe za ženska prava, uključuje i borbu za pravo na dostojanstvo i borbu protiv bilo koje vrste diskriminacije i seksizma.

– Zadovoljstvo mi je reći da kao netko tko je ispred socijaldemokratske europske obitelji bio zadužen za provođenje ove rezolucije u Republici Hrvatskoj, da smo uspjeli. Da je više od 40 lokalnih jedinica, najvećim dijelom one u kojima upravlja SDP, proglasile tu rezoluciju i provode neke konkretne mjere. Ono što mi je posebno drago je da ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji prednjačimo u tome jer polovica ovih gradova i općina je upravo ovdje, njih 19, dodajući i Krapinsko-zagorsku županiju koja je zapravo i prva županija koja je prihvatila ovu rezoluciju. Moram reći da čak na razini Europske unije prednjačimo u Republici Hrvatskoj s brojem lokalnih jedinica koje su prihvatile ovu rezoluciju, poslale jasnu poruku – rekao je Vešligaj te naglasio da su u lokalnim proračunima već osigurana sredstva za mjere iz rezolucije.

Koordinatorica SDP-a za 3. izbornu jedinicu i gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek kazala je kako je žalosno da se po dosadašnjim zakonima nasilnici kažnjavaju blažim mjerama, da se često kažnjavaju uvjetno te da država po tome pitanju nije napravila nikakav iskorak.

– Zbog toga je svakako važno i ovo što smo u gradovima i općinama u županiji donijeli jednu takvu rezoluciju, ali ne samo da ju donesemo na papiru nego da ju naši gradovi i općine implementiraju, da rade na prevenciji nasilnika. Nije dovoljno kažnjavati nasilnike nego svakako treba raditi i na edukaciji, ali i na prevenciji nasilja koje se dešava nad ženama. Jednoglasna odluka je bila gradova i općina da u našoj županiji sufinancira sklonište za žene – rekla je Auguštan Pentek te pozvala sve kolegice i kolege da donesu rezoluciju i da ta rezolucija ne bude slovo na papiru nego da zajedno rade na prevenciji.

Konferenciji je prisustvovala i županova zamjenica Jasna Petek koja je rekla kako Krapinsko-zagorska županija ima kontinuiranu politiku promicanja ravnopravnosti spolova. Podsjetila je na brojne aktivnosti koje se provode i kako je veliku ulogu u kreiranju promicanja ravnopravnosti spolova imalo upravo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova te poručila da žene u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju jedan zaokružen sustav sigurnosti i zaštite.

Predsjednica Foruma žena KZŽ Sandra Turković podsjetila je na povijest obilježavanja Dana žena te dodala da borba ne staje jer danas žene primaju manju plaća za isto radno mjesto na kojem su i muškarci. Ukazala je kako je i dalje manji, odnosno nedovoljni broj žena na vodećim pozicijama u gospodarstvu ali i politici te da je nasilje nad ženama u porastu što smatra nedopustivim.

– To treba mijenjati, a ženama poručujem da budu hrabre, ustrajne i uporne – rekla je Turković.

n.p.bajz/sjever.hr

07.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.