Now Reading:
Proračun KZŽ povećan za 2,2 milijuna eura. Sredstva su namijenjena za otkup zemljišta, investicije u gospodarstvu, školstvo i povećanje plaća 
Full Article 9 minutes read

Proračun KZŽ povećan za 2,2 milijuna eura. Sredstva su namijenjena za otkup zemljišta, investicije u gospodarstvu, školstvo i povećanje plaća 

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini održana je 16. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije.

Nakon aktualnoga sata i skraćenog zapisnika s 15. sjednice Županijske skupštine, prihvaćen je prijedlog prve izmjene i dopune proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2024. godinu. Predloženi su ukupni prihodi i primici u iznosu od 199.587.430 eura, te rashodi i izdaci u iznosu od 199.587.430 eura, što je povećanje za 2.226.454 eura, odnosno 1,13 posto u odnosu na proračun Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu koji je iznosio 197.360.975 eura.

Ukupni prihodi i primici koji se odnose na županijski dio, predlažu se u iznosu od 63.987.950 eura, a rashodi i izdaci u iznosu od 63.987.950 eura, što je povećanje za 2.226.454 eura, odnosno 3,6 posto u odnosu na proračun Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu koji je iznosio 61.761.495 eura.

Župan Željko Kolar rekao je kako za ovo povećanje postoje konkretni razlozi.

Prvo je da nismo uspjeli otkupiti sve zemljište koje smo planirali u 2023. godini zbog proceduralnih razloga, tako da smo ta sredstva prebacili u 2024., ali pošto smo planirali to obaviti u 2023., morali smo sada sve to rebalansirati i uravnotežiti. Govorimo o tri kupovine, ovdje kod poduzetničkog centra za zdravstveni HAP, drugo je zemljište u Hrašćini gdje nismo uspjeli kupiti zemljište od katoličke Crkve, jer oni imaju određenu proceduru koja traje, dok smo mi 11,5 metara kvadratnih od prijašnjih vlasnika uspješno kupili i treće zemljište je zemljište Emka-e koje još uvijek nije realizirano, pa smo morali i tu stavku prebaciti za ovu godinu – istaknuo je Kolar i dodao kako su tu još i investicije u gospodarstvu

– Investicije za povećanje standarda u Općoj bolnici Zabok, jer sam već puno puta napomenuo da ćemo i dalje financirati bolnicu iako više nije u našem vlasništvu, naša Ustavna tužba na Ustavnom sudu još uvijek traje, još nismo dobili konačnu odluku. Povećali smo plaće našim djelatnicima i djelatnicama za 15 posto i za razliku od uredbe Vlade koja je predvidjela da će u travnju biti povećanje plaće za ožujak, mi smo to napravili sada u 3. mjesecu za 2. mjesec i to je unutar tih 2,2 milijuna eura. Povećanje je nešto kroz decentralizirana sredstva, nešto kroz povećanje Europskih fondova koje smo povukli za određene projekte, a jedan dio je povećanje iz poreza na dohodak, s obzirom na to da će uz povećanje plaća rasti i naš prihod od poreza na dohodak – pojasnio je Kolar.

Odgovorio je i na pitanje novinara jesu li najveći dobitnici rebalansa proračuna obrazovne ustanove.

 – Osnovna škola Mače je u projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja, u onih 60 škola koje su krenule u projekt cjelodnevne, jednosmjenske nastave i za njih su u Ministarstvu osigurana određena sredstva za uređenje škole i dodatne sadržaje. To je sada u postupku nabave i nije bilo realizirano u 2023. pa će biti u 2024. godini. Druga stvar je da smo kroz Centar kompetentnosti morali osigurati dodatna vlastita sredstva, a s obzirom na to da je sad riješena završna situacija, točno u lipu znamo kolika su vlastita sredstva Županije i za ovaj iznos koji je naznačen u rebalansu proračuna smo ga morali povećati u odnosu na ono što smo planirali u prvom proračunu – odgovorio je župan.

Oporbeni Vladimir Pleško iz redova HDZ-a kazao je kako su to sredstva poravnanja i neke sitne kozmetičke promjene.

Mi smo bili suzdržani prilikom donošenja proračuna jer smo smatrali da nije sve tako bajno kako nam je župan u tom trenutku objašnjavao. Smatramo da će se prava situacija s proračunom vidjeti ove godine, kako će se realizirati i naplata sredstava od poreza i svega ostaloga i kako će biti otvarani svi ostali projekti i iskorištavanje sredstava svih projekata koji su planirani. Možda me malo smetaju te točkaste male izmjene. Ako se tako nastavi, onda ćemo imati praktički na svakoj sjednici izmjenu i dopunu proračuna, što nije svrsishodno – komentirao je Pleško proračun.

Na skupštini je prihvaćen i izvještaj o radu župana za razdoblje srpanj-prosinac 2023. godine.

Župan Kolar se osvrnuo na neke najznačajnije projekte u tom razdoblju.

Vjerojatno je najznačajniji projekt koji smo završili Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku jer je riječ o investiciji većoj od 18 milijuna eura. Naša je srednja škola s 2200 kvadrata prešla na 5200 kvadrata najmodernijeg opremljenog prostora. Kad završimo sportsku dvoranu to će biti dodatnih 800 kvadrata, cjelodnevno učenje, Regionalni centar za sve županije sjeverozapadne Hrvatske. Suradnja s ostalim županija je izuzetno dobra, a kada završimo dvoranu započet će raditi i akademija za vanjske korisnike te će to biti sasvim nova usluga koju do sada nismo imali – naglasio je župan.

Drugo je Fond solidarnosti, gdje je Županija bila provedbeno tijelo za zagrebački potres.

– Kroz nas je išlo 55 milijuna eura investicija u komunalnu i prometnu infrastrukturu, što u sanaciju klizišta, što u sanaciju mostova i propusta. Oko 75 kilometara cesta, samo kroz zagrebački potres za naše županijske ceste. Tu je još oko 130 kilometara lokalnih cesta, a tome treba dodati i petrinjski potres te ćemo dobiti više od 300 kilometara asfaltiranih cesta – napomenuo je Kolar.

Dio iz Fonda solidarnosti išao je za izgradnju novih škola koje su stradale u potresu i morale su biti srušene.

 – Područna škola Laz Bistrički i Područna škola Putkovec. Laz Bistrički radi od početka godine, a Putkovec ćemo svečano otvoriti sljedeći četvrtak. Tu su i ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice putem Fonda solidarnosti i NPOO-a, vrijedna desetak milijuna eura. Dio koji je vezan uz konstruktivnu i energetsku obnovu je u cijelosti gotov. Tu je, i kotlovnica, koja je već u funkciji, ali još je u fazi kada treba odraditi neke dodatne radove, a do kraja ožujka bit će tehnički pregled iza nju. Projekt će biti završen sukladno javnom pozivu i ugovoru koji imamo s Ministarstvom zdravstva, a to je 15. travnja ove godine – prokomentirao je župan Kolar.

Osvrnuo se i na 500 stipendija koje Krapinsko-zagorska županija daje za učenike i studente, a prednost imaju obrtnička i deficitarna zanimanja.

 – Sljedeća županija u Hrvatskoj koja je iza nas po broju stipendija ima ih duplo manje od nas. Smatram da smo kao Županija – prijatelj djece, plus Participativni proračun za djecu i za mlade, napravili iskorak kroz građanski odgoj, kroz školu i zajednicu i da imamo kontinuitet ulaganja u mlade ljude. Siguran sam da je to najbolje moguće ulaganje i da će nam se to itekako vratiti – naglasio je Kolar.

Evo, kako oporbeni Pleško iz redova HDZ-a gleda na rad župana.

Župan je bio korektan, dobar ambasador između potreba Krapinsko-zagorske županije, jedinica lokalne samouprave i Vlade Republike Hrvatske. Moramo biti svjesni i priznati svi zajedno da 90 posto tih projekata ne bi bilo da nije bilo sredstava Europske unije i dislociranih sredstava Vlade Republike Hrvatske. Ako to govorimo na takav način, a obaveza župana i Županije je da sluša potrebe jedinica lokalne samouprave i potrebe institucija koje ima na svojem području, onda je i kroz opis radnog vremena i radnog zadatka svakog župana da to odradi. Uspjeh župana u svemu tome i njegov doprinos moram reći da je korektan jer mnoge značajne projekte koje su imale jedinice lokalne samouprave, škole i ustanove u našoj županiji je prihvatio i kroz pripremu dokumentacije, s jedinicama lokalne samouprave ili s institucijama. Zahvalimo Vladi Republike Hrvatske i Europskim fondovima. Zahvalimo i Županiji na tih 10 posto sredstava koje smo dobili od njih za sve te institucije i za sve te projekte – istaknuo je Pleško.

Oporba se dotaknula projekta aglomeracije Zabok –Zlatar i najviše žale načelnici i gradonačelnici kroz čija se područja izvode radovi. Župan Kolar je na tu temu rekao kako imaju troje, četvero stanovnika u županiji s područja grada Zaboka koji su imali primjedbe na samu trasu prolaska kroz njihovo zemljište.

To je nekoliko puta analizirano prema informacijama koje imam ja, uredno je izdana građevinska dozvola, svi su potrebni papiri tu, struka je rekla da, nažalost, trasa jednostavno mora ići tuda, i to su one primjedbe za koje ja znam. Činjenica jest da dinamika nije onakva kakva bi trebala biti i kakva je predviđena ugovorom i da se prometnice koje su prekopane ne vraćaju u prvobitno stanje. Naglašavam da Krapinsko-zagorska županija nije investitor i nije vlasnik, ni suvlasnik Zagorskog vodovoda jer da je, na sva ova pitanja koja je gospodin Pleško postavio, bih ja znao odgovore, a i ne bi bilo takvo stanje kakvo je sada – kazao je Kolar i dodao kako će i dalje biti na raspolaganju Zagorskom vodovodu i Hrvatskim vodama jer one su investitori većeg dijela aglomeracije i drugostepensko tijelo.

– Itekako su dobro upućeni u svu ovu problematiku oko aglomeracija na području čitave Republike Hrvatske. Iz tog razloga nisam ni htio ulaziti u detalje, nego ćemo ih zatražiti od Zagorskog vodovoda i Hrvatskih voda pa ćemo na tematskoj sjednici, koja će biti održana između parlamentarnih izbora i izbora za EU parlament, staviti na jedan stol sve dionike ovog projekta i dobiti sve relevantne podatke – zaključio je župan Kolar.

Na skupštini su između ostalog podnesena godišnja izvješća o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, Policijske uprave krapinsko-zagorske, Savjeta mladih KZŽ, Poduzetničkog centra KZŽ, ZARA-e, Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak“, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i slično. 

Prihvaćena je odluka o dodjeli priznanja Krapinsko-zagorske županije. Tako će plaketu za životno djelo dobiti Dragutin Kamenski. Plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Zdravku Senčaru i Domu za odrasle osobe Lobor-Grad. Plaketu za iznimno postignuće u protekloj godini dobit će Codx Solutions d.o.o. Krapina, Služba za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Povelju će za Dan Krapinsko-zagorske županije primiti Ivan Draganić, Irena Kušec Kovinčić, Ivan Drašković, Božidar Ivančić i Lovačko društvo Krapina.

i.belošević/sjever.hr 06.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.