Now Reading:
Pretpremijera filma „U zagrljaju rijeke”, župan Posavec: Film je topla priča koja simbolizira vrijednosti koje su poznate za međimurski kraj
Full Article 3 minutes read

Pretpremijera filma „U zagrljaju rijeke”, župan Posavec: Film je topla priča koja simbolizira vrijednosti koje su poznate za međimurski kraj

U okviru Dana Matice hrvatske, članovi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Turistička zajednica Međimurske županije organizirali su u zgradi Scheier pretpremijeru filma „U zagrljaju rijeke”, autora Bobbyja Boška Grubića, Hrvata koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film „U zagrljaju rijeke” prati pjesnika u bolesničkoj postelji, suočenog s reakcijom okoline na mogućnost njegove smrti. Upečatljiva priča o traganju čovjeka za samim sobom snimljena je protekle godine u Međimurju, u Županijskoj bolnici Čakovec i uz Muru kod Podturna.

Film je nastao na književnom predlošku, istoimenoj priči poznatog hrvatskog pisca Mire Gavrana, ujedno predsjednika Matice hrvatske. Priča „U zagrljaju rijeke” objavljena je još 2000. godine u Njemačkoj, u antologiji Podunavski svjetovi, prevedenoj na nekoliko jezika.

Film je topla priča koja simbolizira vrijednosti koje su poznate za međimurski kraj, a drago mi je da je u njemu sudjelovala vrhunska glumačka ekipa, koji je snimljen prema priči Mire Gavrana, ujedno predsjednika Matice Hrvatske, s kojim odlično surađujemo, a Bobby Grubić kojem je ovo prvi igrani film na hrvatskom jeziku, je trostruki dobitnik američke televizijske nagrade Emmy. Izuzetno mi je drago da su svi zadovoljni uvjetima i gostoprimstvom u Međimurju, želim filmu puno uspjeha na međunarodnim filmskim festivalima na koji će se prijavljivati jer je to ujedno i promocija Međimurja, a sigurno je da suradnju nastavljamo i na snimanju novog filma koji će biti vezan uz život Zrinskih i Frankopana u Čakovcu – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović dodao je da je bilo zadovoljstvo surađivati s filmskom ekipom te da stoje na raspolaganju i za novu suradnju. U ovom filmu uloge tumače poznata hrvatska glumačka imena poput Duška Valentića, Svena Jakira, Gorana Grgića, Jakova Gavrana, Petre Kurtele i Mladene Gavran.

Bila je ovo bogata večer u čast umjetnosti jer članovi čakovečkog Ogranka Matice hrvatske posjetiteljima su priredili i predstavljanje novog romana Mire Gavrana „Portret duše”.

– Svako poglavlje romana prati lik slikara-portretista Benjamina. On je žarišna točka romana jer se u njemu sve prelama i zrcali. Ne znam jesam li napisao najbolji ili najlošiji od svojih 11 romana, ali ovaj je sigurno najneobičniji – rekao je autor Miro Gavran.

Književnoj i filmskoj večeri u zgradi Scheier prisustvovali su brojni uzvanici i ljubitelji umjetnosti, uživajući u slavlju umjetnosti i fotogeničnosti Međimurja osvjedočenoj na filmskom platnu.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
06.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.