Now Reading:
Na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji najvažnija točka bila je Izrada prostornih planova nove generacije
Full Article 4 minutes read

Na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji najvažnija točka bila je Izrada prostornih planova nove generacije

U srijedu je u velikoj vijećnici Međimurske županije održana 10. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji.

Najvažnija točka dnevnoga reda pritom je bila Izrada prostornih planova nove generacije. Kako je pojasnila predsjedavajuća Kolegija i načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek, to su planovi koji su financirani iz NPOO-a, a njihova obveza izrade regulirana je Pravilnikom o prostornim planovima.

– Kako je sada raspisani natječaj, željeli bismo gradonačelnicima i načelnicima približiti mogućnost kandidiranja na natječaj jer sada su oni financirani iz NPOO-a, a kako obaveza postoji, poslije će se morati financirati iz općinskih proračuna – rekla je Slamek pa pojasnila mogućnosti financiranja Izrade prostornih planova.

Ministarstvo iz NPOO-a financira mogućnost izrade novih prostornih planova, zatim izradu izmjena i dopuna prostornih planova te transformaciju prostornih planova.

– Pritom je transformacija nešto što se iz sadašnjeg sustava radi u novom sustavu, a izrade izmjene i dopune rade se ako se ima nekih dijelova za izmijeniti. Međutim, kako je cijena koja je dana na natječaju 30 tisuća eura za izradu i izmjenu, tako se većina jedinica lokalnih samouprava, koje su krenule u izradu, odlučila za izradu novih prostornih planova jer je to daleko jednostavnija opcija nego ići u izmjenu i dopunu, dok za transformaciju zasad nemam informacija da bi netko išao u to – rekla je Slamek i dodala da je 30 tisuća eura maksimalni iznos koliko se može dobiti za izradu novih prostornih planova te za izmjene i dopune, dok je za transformaciju predviđeno 15 tisuća eura.

Natječaj je otvoren, a mogućnost prijave je do kraja lipnja ili do iskorištenja financijskih sredstava.

– Nadam se da će se sve naše jedinice lokalne samouprave u Međimurskoj županiji kandidirati i sve proći na natječaju jer, bez obzira na to što to možda nije tako veliki iznos, za nas, pogotovo za nas male jedinice lokalne samouprave, to je značajno – kazala je.

Između ostalog, na dnevnom redu našle su se još dvije važne točke.

To su sufinanciranje novoga kombi vozila za Centar za odgoj i obrazovanje i sufinanciranje Zaklade za prevenciju Međimurske županije te razvoj mreže punionice električnih vozila.

Kako je rekao predstavnik tvrtke CEE (Centar energetske efikasnosti) iz Čakovca Igor Gregorec, Međimurje je registriralo između 400 i 500 električnih vozila koja se dijele na dvije kategorije: manja vozila koja imaju domet do 150 kilometara ili veća vozila koja imaju domet do 450 kilometara.

– Za razvoj jedinice lokalne samouprave važne su punionice za mala vozila koja se koriste najčešće u lokalne svrhe, za ono za što najviše auto koristimo, od doma do posla i natrag te eventualno za popodnevne nabavke. Za ta vozila su dovoljne male punionice do 22 kWh koje se koriste kao infrastrukturne punionice. Takvo vozilo se u potpunosti može napuniti takvom punionicom za tri do četiri sata. Za sat vremena dovoljno je da se napuni za 80 – 100 kilometara dometa – istaknuo je Gregorec.

Ideja je, dodaje, da se može koristiti od doma na posao, dopuniti vozilo usput dok se obavlja šoping, nešto drugo i nakon toga se vozilo opet na sljedećoj destinaciji dopunjava dalje. Punjenje vozila ovisi o snazi i brzini punionice od 30 lipa po kWh do 60 lipa po kWh na najbržim punionicama koje su najčešće komercijalne i njih je puno manje.

– U Međimurskoj županiji su samo dvije super brze punionice. Jedna je u našoj tvrtki, a druga je u tvrtki u gornjem Međimurju. Ukupno je u Čakovcu šest aktivnih punionica, a u cijelom Međimurju ih je sa Čakovcem 12. Ima ih više, ali nisu sve javne i aktivne. Neke su povremeno aktivne, neke su u privatnim firmama ili u privatnom vlasništvu – rekao je Igor Gregorec.

mlpetrinjak/sjever.hr
06.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.