Now Reading:
HDZ-ove vijećnike najviše zanimala aglomeracija i nedostatak liječnika; Kolar: Na području županije nedostaju četiri liječnika obiteljske medicine, a 14 ih je trenutno na specijalizaciji obiteljske medicine
Full Article 6 minutes read

HDZ-ove vijećnike najviše zanimala aglomeracija i nedostatak liječnika; Kolar: Na području županije nedostaju četiri liječnika obiteljske medicine, a 14 ih je trenutno na specijalizaciji obiteljske medicine

U tijeku je sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na Aktualnom satu Romeo Vincelj (Nezavisni) postavio je županu pitanje vezano za Fond za zaštitu okoliša koji kreće s raspisivanjem natječaja za energetsku obnova kuća, odnosno zanimalo ga je što se s energetskim elektranama na obiteljskim kućama.

Župan mu je odgovorio kako ovu mjeru koje druge županije sada rade, Krapinsko-zagorska županija je radila prije 10 godina.

-Naš model je bio prvi model koji je preuzeo Fond za zaštitu okoliša. U tom trenutku su i ostale županije počele stvarati osviještenost da bi se trebalo raditi na zelenom. Sada smo se odlučiti na sufinanciranje certifikata, a za solarne elektrane smo se odlučili da ih radimo na zgradama koje su u vlasništvu Županije i prvi smo u Hrvatskoj napravili solarne elektrane na bolnici te u pripremi imamo 59 objekata – kazao mu je župan.

Dražena Šurbeka (HDZ) zanimalo je kolika su sredstva namijenjena za lovačka društva i ima li koncesionara koji ne izvršavaju svoje obveze te onih kojima je umanjena početna cijena koncesije?

Župan je kazao kako je Županija svim lovačkim društvima produžila ugovore po starim cijenama.

-Novi iznosi koncesija su puno skuplji i javljaju se i udruge i s drugih područja. Nama je u interesu da zagorska lovačka društva rade na našim lovištima, a vezano uz cijene kazao je župan kako će provjeriti i odgovoriti će pisanim putem – kazao je Kolar.

Davor Kljak (Reformisti) je postavio pitanje vezano uz sredstva namijenjena za najugroženije skupine. Zanimalo ga je postoji li prostor da se poveća ta pomoć kroz rebalans proračuna ili kroz idući proračun, jer je ta skupina ljudi najugroženija i najviše osjeti inflaciju.

Zamjenica župana Jasna Petek odgovorila mu je kako su krenuli u smjeru promjene odluke povećanja sredstava prema prioritetima. Izrađen je novi socijalni plan, čijoj izradi prethodi analiziranje potreba najugroženijih i u dvije zadnje godine dogodile su se neke promjene. S obzirom na to da se pristupilo izradi socijalnog plana, kroz njega će se napraviti analiza potreba te će se izmijeniti i odluka o iznosu sredstava za najugroženije skupine našeg društva .

Ljubica Jembrih (HDZ) postavila je pitanje za župana vezano za obiteljske liječnike, odnosno o nedostatku liječnika u domovima zdravlja na cijelom području Krapinsko-zagorske županije.

-Znamo da je to veliki problem u cijeloj Hrvatskoj, ne samo kod nas, ali mi svi skupa moramo tom problemu pristupiti odgovorno i moramo našim mještanima pružiti potpunu zdravstvenu skrb u mogućnostima kojima je njima to potrebno. Riječ je o pacijentima u puno naših ambulanti – u Loboru, Mihovljanu, Novom Golubovcu, ali i u drugim ambulantama gdje nedostaje liječnika. Naši mještani ne mogu obaviti svoje preglede, nemaju svog liječnika, a moramo gledati i na naše liječnike kojima je jako teško raditi u ovakvim uvjetima jer znamo da dolaze na zamjene i da su ambulante ipak otvorene, bilo četiri ili šest sati. Liječnicima je teško stalno mijenjati ambulante, stalno imati druge pacijente – kazala je vijećnica Jembrih. Nju je zanimalo u kojoj je fazi paket mjera koji je župan spomenuo prošle godine da Županija priprema kako bi se pomoglo budućim liječnicima.

Kolar je kazao kako je ova tema kompleksna i kako se s njom bave već 8 godina kada se detektiralo da će nedostajati liječnika te da su prije 8 godina krenuli u stipendiranje studenata medicinskog smjera.

– Trenutno Krapinsko-zagorska županija ima 104 liječnika na specijalizaciji, ali je upitno hoće li nakon specijalizacije ostati raditi u institucijama u kojima se specijaliziraju i to je veliki problem. Mjere imamo spremne, ali nisam siguran kako će one djelovati na zadržavanje liječnika. I JLS-ovi su se odlučili na mjere poticaja doktora i prva naša jedinica je bila Općina Konjščina koja je kroz proračun osigurala pet tisuća eura za liječnika koji dođe raditi u ambulantu u Konjščini. S druge strane, na našim otocima u Dalmaciji općine doktoru osiguravaju stanove od 100 tisuća eura – kazao je župan, dodavši kako se za ove mjere treba osigurati barem pola milijuna eura.

Vijećnicu Jembrih zanimalo je i koliko je trenutno, od ova 104 specijalizanta, na specijalizaciji za obiteljsku medicinu i koliko trenutno nedostaje liječnika u Zagorju. Župan je rekao kako od spomenuta 104, njih 14 je na specijalizaciji obiteljske medicine i nedostaju samo četiri liječnika.

Vladimira Pleška (HDZ) zanimala je aglomeracija Zagorskog vodovoda koja je trebala bi završena do 31. prosinca 2023. godine. Zatražio je pismenu informaciju, da se dostavi svim vijećnicima, kakva je dinamika i kakav je status završenosti projekta na današnji dan ili s prvim ožujka ove godine, znači u kojoj fazi je projekt, koliko je završeno – 50, 60, 70 ili 80 posto.

-Tražimo pismenu informaciju o tome kada će se projekt završiti, a ono što nas također interesira je visina svih vantroškovničkih radova koji su dosad prihvaćeni i koji su potpisani, interesiraju nas dosadašnje razlike u cijenama izvođenja radova. Interesira nas, sukladno tome, i ukupna vrijednost dosadašnjih radova koja je izvršena, kao i kolika je ukupna visina dosadašnjih obračunatih ZNS-ova prema europskim fondovima, koliko ih je prihvaćeno i isplaćeno i aproksimacija, sa završetkom projekta kolika će biti ukupna cijena svih radova. S obzirom na to da projekt nije završen u rokovima koje smo potpisali s EU fondovima, kakva je vizija financiranja tog projekta, iz kojih izvora i na koji način? – pitao je Pleško.

Župan je odgovorio kako ovo pitanje nije za njega, nego za suvlasnike Zagorskog vodovoda, a to su jedinice lokalne samouprave.

-Zajedno sa našim stručnima službama provjerili smo informacije i vidjeli da je Uprava u pravu što ne pristaje na aneks ugovora i to su potvrdile Hrvatske vode, ali nakon godinu dana. Koliko ja znam, a što nije opravdanje, ni jedna aglomeracija na području Republike Hrvatske nije završena, ni jedna nije u roku i svi imaju problema s izvođenjem. Mi smo planirali jednu tematsku sjednicu u ovoj godini na koju ćemo pozvati, osim direktora Zagorskog vodovoda, i Hrvatske vode jer oni osiguravaju većinu investicija i želimo da dođe zamjenik generalnog direktora koji je zadužen za aglomeracije i nadzor kako bismo dobili sve ove informacije koje ste zatražili – odgovorio je župan Kolar.

msopek/sjever.hr
06.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.