Now Reading:
Župan Posavec na poljoprivrednoj konferenciji u Prelogu: „Bez hrane nema kvalitetnog društva ni budućnosti”
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec na poljoprivrednoj konferenciji u Prelogu: „Bez hrane nema kvalitetnog društva ni budućnosti”

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, organizirala je u suradnji s LAG-ovima „Međimurski doli i bregi” i „Mura–Drava” te Gospodarskom školom Čakovec, 7. Poljoprivrednu konferenciju, ovoga puta na temu upravljanja znanjem u poljoprivredi. Konferencija je održana u Poduzetničkom centru u Prelogu, uz veliki broj sudionika u panel raspravama u kojima je sudjelovao niz stručnjaka iz hrvatskih znanstvenih centara, fakulteta i škola, čelnika jedinica lokalne samouprave, predstavnika organizatora te Međimurske županije.

Obrađene su mnoge teme, od ruralnog razvoja i mogućnosti financiranja do posljedica zaraznih bolesti u stočarstvu i kontrole plodnosti tla.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da ga veseli interes lokalnih poljoprivrednih proizvođača za ovo okupljanje, što je pokazatelj njegove kvalitete i visokih dometa.

– Ako nema hrane, nema budućnosti, jedna je od poruka istaknutih na ovoj konferenciji, što znači da bez hrane nema ni kvalitetnog društva i u toj rečenici je sadržana poanta i cilj naših nastojanja za poboljšanje uvjeta rada i poslovanja poljoprivrednika. Poljoprivredni proizvođači danas moraju prelaziti brojne prepreke, a zajednica im mora biti podrška. Samo sinergijom svih naših snaga možemo ostvariti dobre rezultate – rekao je župan Posavec, dodavši da Međimurska županija može hraniti dobar dio Hrvatske te da je poznato da veći dio domaćeg tržišta upravo međimurski poljoprivrednici opskrbljuju najkvalitetnijim krumpirom, jabukama, medom i mesnim proizvodima.

Župan je također naglasio da se poljoprivredna proizvodnja Međimurja, ali i cijele Hrvatske mora povezati s brojkom od 110 milijuna turističkih noćenja.

Nadam se da će netko jednom čuti taj glas jer on znači siguran plasman sigurne hrane na domaćem području – zaključio je Posavec.

Dobrodošlicu sudionicima u ime organizatora poželjela je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, naglasivši da u godini u kojoj REDEA obilježava 20 godina djelovanja tijekom kojih je ostavila trag u svim domenama, od obrazovanja, zdravstvu, socijalnoj skrbi do gospodarstva, turizma i poljoprivrede.

-– Poljoprivrednu konferenciju organiziramo sedmi put i dosad smo imali prilike ugostiti više od 50 inozemnih i domaćih stručnjaka, predavača i panelista te smo otvorili mnogobrojne aktualne teme važne za razvoj ovog sektora. Jednako je važno da su konferencije okupile 400-tinjak međimurskih poljoprivrednika i predstavnika udruga te dale odgovore i otvorile mogućnosti unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje – istaknula je Polanec Marinović.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

– Unaprjeđenje poljoprivrede za međimurski kraj je od iznimnog značaja da bi se ubrzao put prema kvalitetnim rješenjima za domaće poljoprivrednike i vjerujem da će odgovore na ta pitanja dati i ovaj stručni skup – dodao je gradonačelnik Kolarek.

Konferenciji je, među brojnim sudionicima i uzvanicima, prisustvovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komora Mladen Jakopović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović. Lea Senčar, stručna suradnica za poljoprivredu Međimurske županije je predstavila mjere pomoći i buduće natječaje u poljoprivrednom sektoru.

sjever.hr
05.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.