Now Reading:
Varaždinac u Bruxellesu: Ministar Habijan na sastanku Ministarskog nuklearnog saveza te sastanku Vijeća EU za energetiku
Full Article 2 minutes read

Varaždinac u Bruxellesu: Ministar Habijan na sastanku Ministarskog nuklearnog saveza te sastanku Vijeća EU za energetiku

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan službeno boravi u Bruxellesu. U ponedjeljak, prvog dana boravka, sudjelovao je na sastanku Ministarskog nuklearnog saveza te sastanku Vijeća Europske unije za energetiku.

Na sastanku Ministarskog nuklearnog saveza istaknuta je podrška malim modularnim nuklearnim reaktorima i nastavku zajedničkih napora na promociji nuklearne energije, kao djela rješenja za energetsku tranziciju.

Glavne teme Vijeća Europske unije za energetiku odnosile su se na sigurnost opskrbe i priprema za sljedeću zimu 2024.-2025. Dodatno su razmijenjena mišljenja o fleksibilnosti za energetsku tranziciju.

-Za sigurnost opskrbe i pripremu za sljedeću zimu, pozdravili smo nastavak rasprave radi uske povezanosti energetske tranzicije s klimatskom politikom. Naglasili smo važnost diversifikacije, koja je uz sigurnost opskrbe, i jedan od prioriteta u dugoročnom procesu smanjenja ovisnosti o dominantom fosilnom gorivu. U okviru ove rasprave postignut je i politički dogovor za preporuku Vijeća o nastavku koordiniranih mjera za smanjenje potražnje za plinom (dobrovoljna preporuka 15 posto), što predstavlja važan alat za očuvanje stabilne opskrbe i stabilizaciju energetskih tržišta. Hrvatska je u razdoblju od kolovoza 2022. do ožujka 2023. ostvarila smanjenje potrošnje plina od 22 posto u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek – istaknuo je ministar Habijan.

Govoreći o fleksibilnosti za energetsku tranziciju, ministar Habijan naglasio je da su elementi koji zahtijevaju daljnju transformaciju mjere koje povećavaju odgovor na potražnju i promiču proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe i ulaganja u obnovljive izvore energije, uz transparentniji nadzor tržišta.

Na marginama sastanaka, ministar Habijan održao je bilateralni sastanak s Kadri Simson, povjerenicom Europske Komisije za energetiku, na temu planova i aktivnosti vezanih za dekarbonizaciju i diverzifikaciju te osiguranje zaliha energenata.

mingor.gov.hr
sjever.hr/mingor.gov.hr
05.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.