Now Reading:
Tradicionalni 7. Dani okusa varaždinskoga kraja i ove godine nude domaće, zdravo i fino, uz promotivne cijene – uživajte u jedinstvenom gastronomskom doživljaju!
Full Article 5 minutes read

Tradicionalni 7. Dani okusa varaždinskoga kraja i ove godine nude domaće, zdravo i fino, uz promotivne cijene – uživajte u jedinstvenom gastronomskom doživljaju!

U restoranima diljem Varaždinske županije održat će se novo, ovoga puta 7. izdanje Dana okusa varaždinskoga kraja, manifestacije koja nam omogućuje uživanje u domaćim specijalitetima po pristupačnim cijenama.

Manifestacija koju organizira Turistička zajednica Varaždinske županije najavljena je u utorak u restoranu Familija u Varaždinu, a direktor TZ Goran Mališ nije krio oduševljenje što će građani ponovo imati priliku uživati u najboljoj gastronomskoj ponudi.

-Ovo je manifestacije koja je orijentirana na gastronomiju našega kraja, koja predstavlja tradiciju, sve ono što smo godinama baštinili u našem kraju. Od 8. pa sve do 17. ožujka trudit ćemo se našim prijateljima i partnerima predstaviti sve ono najbolje što se nudi iz naše gastronomije što je vezano za našu tradiciju. Naglasak je i na tradicijskim namirnicama našega kraja, kojima se kuhari iz restorana posebno ponose i koje posebno ističu – rekao je Mališ.

Istaknuo je da i ove godine u manifestaciji sudjeluju restorani koji cijele godine u svojim jelovnicima imaju barem dva obroka vezana uz tradiciju i autohtone namirnice, odnosno hranu te da će uz promotivne cijene od 17 do 23 eura u tri slijeda predstaviti jelovnik te na taj način potaknuti goste da uz taj jelovnik kušaju sve što je autohtono i vezano uz tradiciju našeg kraja.

Ovogodišnji 7. Dani okusa varaždinskoga kraja već se tradicionalno održavaju u vrijeme korizme, a što nas očekuje najavio Borislav Šimenc koja vodi tvrtku Vall 042 i izvršni je organizator manifestacije.

-Od 12 županijskih turističkih zajednica koje su potpisale zajednički sporazum o suradnji na projektu Okusi hrvatske tradicije, najveći sporazum o projektnoj suradnji u sustavu turističkih zajednica u Hrvatskoj, da Varaždinska županija prednjači i da jedino ovdje imamo Dane okusa dvaput godišnje – rekao je Šimenc te otkrio da je već pokrenut postupak da će u studenome, na početku Dana okusa na nacionalnoj razini, biti predstavljena prva hrvatska enogastro obilaznica.

Varaždinska županija će biti prva koja će na svom području imati osmišljenu, provedivu enogastronomsku obilaznicu koja će prezentirati tradicijska jela i namirnice, domaće proizvođače i zahvaljujem Varaždinskoj županiji i turističkoj zajednici što su s takvim elanom prihvatili ovaj projekt i podržavaju ga – zaključio je Šimenc.

U Varaždinskoj županiji svjesni su važnosti ovakvih manifestacija za naš turizam, stoga ih i redovito podržavaju, a zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je da turisti vole pogledati kulturne znamenitosti i prirodne ljepote mjesta u koja dolaze, ali da se žele upoznati i s tradicijom, običajima i gastronomijom.

-Drago mi je da ponovo imamo priliku najaviti Dane okusa varaždinskoga kraja gdje će naši posjetitelji, gosti i građani imati priliku uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima spravljenih od lokalnih namirnicama koje marljivo i vrijedno proizvode naši OPG-ovi. Zaista želimo napraviti jednu zaokruženu cjelinu „od polja do stola” i da posjetitelji uživaju dušom i tijelom u tradicionalnim jelima. Prije godinu i pol smo najavili knjigu Okusi varaždinskog kraja i kroz nju smo prikazali naše kuhare kao čuvare tradicionalnih jela, oni čuvaju ta jela od zaborava – kazala je zamjenica župana.

Istaknula je i kako su u Županiji ponosni na naše ugostitelje i kuhare koji su se nedavno vratili s Kulinarske olimpijade na kojoj su osvojili broncu.

-Enogastronomija čini veliku autentičnost Varaždinske županije, ona je simbol, identitet i naša prepoznatljivost. Kada gledamo zaokruženu cjelinu, od gastronomije, tradicijskih obrta, proizvodnje, OPG-ova i poljoprivrede, sve su to preduvjeti koji nam govore u prilog da stvaramo jednu kvalitetnu i zaokruženu turističku priču, a o tome govore i rezultati – prošla godina je bila rekordna po pitanju turizma – istaknula je zamjenica Zagorec.

Pozvala je građane da podrže ovu manifestaciju koja se održava diljem Varaždinske županije naglasivši kako zaista možemo biti ponosni na našu lokalnu tradicionalnu kuhinju, na našu prošlost koju treba oživljavati i čuvati, kako bi naše mlađe generacije mogle osjetiti miris i okus bakine kuhinje.

Restoran Familija jedan je od njih 15 koji će sudjelovati u Danima okusa varaždinskoga kraja, a novinarima se kratko obratio vlasnik restorana Nino Biškup.

-Nakon godinu i pol dana ušli smo u ovaj projekt na što smo jako ponosni i nadam se da ćemo i dalje surađivati i da će sve ići po planu – rekao je Biškup.

Osim u Familiji, od 8. do 17. ožujka moći ćete kušati ponudu i u restoranima i hotelskim restoranima Arabela, August, Bedem, Garestin, Grešna pilnica, Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Šanjek, Verglec, Vila Toplissa, Zlatne Gorice, Žmah i Kavana grofica Marica.

Svaki od tih restorana pripremio je i ponudit će zanimljive menije po cijeni već od 17 eura, a na vama je da dođete i uživate u okusima tradicije varaždinskog kraja.

a.kučić/sjever.hr
05.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.