Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u projektu Arcadia, vrijednom više od 18,5 milijuna eura – 43 partnera iz devet zemalja
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u projektu Arcadia, vrijednom više od 18,5 milijuna eura – 43 partnera iz devet zemalja

Krapinsko-zagorska županija partner je na projektu Arcadia (TrAnsformative climate ResilienCe by nAture-baseD solutions in the contInentAl bio-geographical region) financiranom iz programa Horizon Europe, odnosno programa Europske unije za istraživanje i inovacije 2021. – 2027. u cjelokupnom iznosu proračuna od 18.586.620 eura, uz 17.562.795 eura doprinosa Europske komisije.

S ukupno 43 partnera iz devet zemalja, projekt ima za cilj podržati kontinentalne bio-geografske regije u nastojanju da postanu otpornije na rizike povezane s klimatskim promjenama kroz usvajanje rješenja temeljenih na prirodi (NBS) i plavo-zelene infrastrukture.

Od 6. do 7. veljače 2024. u Bologni je održan kick-off sastanak na kojem su sudjelovali savjetnica za zaštitu okoliša Ines Benger, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar i viša savjetnica Tanja Ivek te predstavnici Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, voditelj odjela Klima Miljenko Sedlar i savjetnik ureda ravnatelja Tomislav Novosel.

Projekt traje od 1. siječnja 2024. do 30. lipnja 2028., a za vrijeme trajanja pet modelarnih regija (Emilija-Romagna u Italiji, Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija u Hrvatskoj, Donja Austrija, regija Funen u Danskoj, regija Skane u Švedskoj) i tri replicirajuće regije (Plovdiv u Bugarskoj, Centra u Rumunjskoj i Podravje u Sloveniji) pružit će smjernice i dobre prakse za usvajanje NBS-a.
Svaku modelarnu regiju predstavlja tim od pet do osam organizacija, a u Hrvatskoj su to Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske kao vodeća organizacija, Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija, Grad Zagreb, GDI društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju trgovinu i usluge, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Kako bi ostvarila svoje ciljeve, Arcadia će implementirati koinovacijske laboratorije za svaku regiju koji će olakšati zajednički razvoj regionalnih ambicija u prilagodbi klimatskim promjenama i borbi s klimatskim rizicima.

Naglasak projekta Arcadia je na pružanju ažuriranih korisnih znanja, smjernica, alata i usluga koje se temelje na dokazima, kao i poticanju mogućnosti uzajamnog učenja i umrežavanja. Projekt Arcadia doprinosi stvaranju prostora u kojem javna i privatna tijela, građani i društvene organizacije, istraživački instituti i sveučilišta mogu razmjenjivati, dizajnirati i eksperimentirati s novim načinima rješavanja klimatskih izazova.

sjever.hr/kzz.hr
05.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.