Now Reading:
JU Zagorje zeleno: Sanacija crne točke za vodozemce u Štrucljevu
Full Article 2 minutes read

JU Zagorje zeleno: Sanacija crne točke za vodozemce u Štrucljevu

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno tijekom ožujka provodi aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u Štrucljevu na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok.

Uz rub ceste  29. veljače 2024. godine postavljena je  mobilna ograda dužine 350 m koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su ukopane u zemlju. Djelatnici Ustanove i volonteri će svaki dan tijekom ožujka i travnja  obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak „Žabe na cesti“ u suradnji s Županijskom upravom za ceste.

Ovom aktivnosti želimo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati  svoje  životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama.

Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu.
Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring tj. sustavna promatranja okoliša.

Pozivamo udruge i pojedince koji žele volontirati u ovoj aktivnosti da nam se jave na mail info@zagorje-priroda.hr ili putem telefona 049/315 060.

FOTO: JU Zagorje zeleno

sjever.hr 05.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.