Now Reading:
Uskoro struja u Kuršancu: Ministar Habijan potpisao ugovor vrijedan 265 tisuća eura za elektrifikaciju romskih naselja
Full Article 2 minutes read

Uskoro struja u Kuršancu: Ministar Habijan potpisao ugovor vrijedan 265 tisuća eura za elektrifikaciju romskih naselja

U tijeku je izgradnja niskonaponske mreže u naselju Kuršanec u Međimurju za koju je početkom godine ishođena građevinska dozvola. Izgradnjom niskonaponske mreže stvorit će se tehnički uvjeti za priključenje novih korisnika. Vrijednost radova izgradnje niskonaponske mreže iznose oko 55.000 eura.

Izjavio je to ministar Damir Habijan koji je tom prilikom s direktorom HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o. Nikolom Šulentićem potpisao Ugovor o financiranju Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu objekata u romskim naseljima.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” Suzana Krčmar.

Ovim Ugovorom uređuje se postupak provedbe Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima u okviru Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu 2021. – 2024. Elektrifikacija romskih naselja u financijskom iznosu od 265.000 eura. Navedenim sredstvima planira se u naredne dvije godine završiti već započete te inicirati i provesti nove aktivnosti elektrifikacije romskih naselja.

Tom prigodom ministar Habijan je istaknuo kako se Republika Hrvatska zalaže za elektrifikaciju i jačanje korištenja električne energije u svim sektorima u skladu s politikom dekarbonizacije Europske unije.

Veliki se napor ulaže i u jačanje elektroenergetskog sustava. U skladu s tim, cilj je osigurati električnu energiju u svim krajevima Republike Hrvatske, a posebice u krajevima koji se bore sa energetskim siromaštvom. Poseban naglasak stavljen je na nužnost elektrifikacije romskih naselja čime se izravno podiže životni standard stanovnika.

– Želim zahvaliti cijenjenom zastupniku Veljku Kajtaziju i gospođi Suzani Krčmar, predsjednici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara” koji su aktivno od 2017. godine uključeni u ovu inicijativu i čiji je doprinos provedbi ovih aktivnosti neizmjeran. Zahvaljujući njihovom naporu i uloženom trudu stvorila se mogućnost provedbe projekta za koji su sredstva osigurana u proračunu, a kojim će se ojačati standard i olakšati život pripadnicima romske manjine u Republici Hrvatskoj – naglasio je ministar Habijan.

foto: mingor.gov.hr
sjever.hr
04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.