Now Reading:
U Klanjcu predstavljena nova knjiga najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Zorana Vakule
Full Article 2 minutes read

U Klanjcu predstavljena nova knjiga najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Zorana Vakule

Eko udruga “Japica” Klanjec, u suradnji s Udrugom “Korak po korak do zdravlja”, Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom Klanjec, ugostila je svog pridruženog člana, najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Zorana Vakulu.

Odličan razlog za novi susret u Klanjcu bila je nova Vakulina zbirka “Vjerske teme i vrijeme”. Uz ovog iznimno zanimljivog gosta Klanjčani i njihovi susjedi, koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Gradske knjižnice, podsjetili su se na pučko vremenoslovlje i stare narodne izreke o vremenu.

Osim izreka, zbirka sadrži i znanstveno utemeljene prognoze u stihu i rimi u kojima se spominju sveci i blagdani, te ističu razlike i valjanost ta dva izvora “vremenskih prognoza”. Zbirka je istodobno i pokušaj pojašnjenja prednosti, mana i korisnosti u svakodnevnom životu tih zanimljivih izreka nastalih u doba kad nije bilo kvalitetnih meteoroloških prognostičkih izračuna temeljenih na znanstvenim istraživanjima, a i svojevrsno upozorenje na aktualne klimatske promjene.

U interaktivnoj atmosferi tipičnoj za Vakuline promocije i posjetitelji su se prisjetili što su o vremenu znali reći naši stari u ovom dijelu Zagorja pa će se možda neka od naših pučkih izreka naći u nekom novom izdanju ove zanimljive zbirke koja je s jedne strane odličan način čuvanja kulturne baštine, a s druge popularizacije znanstvenog pristupa prognoziranju vremenskih prilika i neprilika. 

Na promociji su bili i župan Željko Kolar, te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Ovaj susret Eko udruga “Japica” organizirala je i kako bi sugrađane potaknula na razmišljanje o odnosu religije i ekologije, a kratko izlaganje o ovoj zanimljivoj i sve aktualnijoj temi priredio je Slavko Vitomir Zamuda.  

sjever.hr 04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.