Now Reading:
Skupi kruh u Hrvatskoj: brašno sve jeftinije, ali cijene pekarskih proizvoda odlaze u nebo
Full Article 3 minutes read

Skupi kruh u Hrvatskoj: brašno sve jeftinije, ali cijene pekarskih proizvoda odlaze u nebo

Cijene kruha i drugih pekarskih proizvoda kontinuirano rastu od siječnja 2022. godine, prema podacima Eurostata. U početku je rast bilo moguće objasniti ruskom invazijom na Ukrajinu i poremećajima na tržištu žitarica. Tadašnja poskupljenja još su bila i najbolji scenarij s obzirom da se kao vrlo izgledna mogućnost najavljivala velika nestašica.

Do nestašice, srećom nije došlo. A i početno poskupljenje polako se anuliralo da bi se već nakon šest mjeseci vratilo u predratne okvire. Čak i niže. Doduše, ne i u Hrvatskoj.

Unatoč subvencioniranim energentima i zamjetno nižim cijenama žitarica najvećim dijelom zbog velikog ukrajinskog izvoza ispod tržišne cijene, što su redom krucijalni ulazni troškovi u proizvodnji i prodaji kruha, cijene kruha u Hrvatskoj u stalnom su porastu, piše Poslovni dnevnik.

Čak i kada se uzme u obzir specifične faktore i činjenicu da rast cijena kruha nije svojstven samo Hrvatskoj, već je prilično rasprostranjena pojava među zemljama koje dijele zajedničku valutu, intenzitet rasta cijena od kraja 2021. godine naovamo uistinu je frapantan. Ili da se bude precizniji, otprilike dvostruko veći od prosjeka za zemlje Europske monetarne unije.

A poskupljenja kruha idu pod ruku s rastom cijena drugih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj. Proizvođači prstom upiru u trgovce, oni pak prozivaju državu, a sve njih demantiraju cijene na svjetskim burzama hrane, pa tako i burzama žitarica.

Procjena je da bi povoljno razdoblje moglo potrajati još neko vrijeme jer je i ono sad plod anomalija koje su namjerno izazvane da bi se sa što manje stresa prebrodilo razdoblje s početka 2022. godine kada je započela ruska invazija. Veliki broj država u strahu od nestašica povećalo je proizvodne kvote, a s obzirom da do nestašica nije došlo, tržište je sada preplavljeno viškovima.

Kada se stanje na tržištu stabilizira za očekivati su nova poskupljenja kruha, vjerojatno na području cijele Europske unije, a nekako ne sumnjamo da novu priliku za dizanje cijena neće propustiti niti hrvatski pekari.

Ako više ne želite plaćati preplaćene pekarske proizvode tada je rješenje da kruh sami pečete kod kuće. Osim što oduzima više vremena, u svakom je slučaju jeftinije rješenje. Naime, upravo zbog tržišnih viškova na globalnoj razini, cijene brašna su u opadanju.

I dok za kilogram običnog bijelog ili polubijelog kruha morate izdvojiti više od 1,5 eura, ista gramaža brašna koštat će vas 0,60 do 0,80 centi. O cijenama nekih drugih vrsta pekarskih proizvoda, kukuruznih, miješanih, beskvasnih… bolje da i ne govorimo. Njihova cijena za gramaže od kilograma penju se preko tri eura.

sjever.hr/poslovni.hr
04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.