Now Reading:
Prvi slučaj gripe, koja je diljem svijeta odnijela više od 30 milijuna života, zabilježen je na današnji dan
Full Article 2 minutes read

Prvi slučaj gripe, koja je diljem svijeta odnijela više od 30 milijuna života, zabilježen je na današnji dan

Na današnji dan zabilježen je prvi slučaj španjolske gripe, tzv. španjolke, koja je prije više od 100 godina, prema navodima Nastavnog zavoda za javnost zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, odnijela između 30 i 50 milijuna života diljem svijeta. Uzročnik te gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1.

Zavod „Dr. Andrija Štampar” navodi da se pandemijska gripa, koja se pojavila u ožujku 1918. godine u američkoj saveznoj državi Kansas, svijetom proširila u tri pandemijska vala.

Procjenjuje se da je od ove gripe oboljelo ukupno 20 do 40 posto ukupne svjetske populacije. Za usporedbu, od posljedica Prvog svjetskog rata poginulo je oko 10 milijuna vojnika i oko 7 milijuna civila.

Smatra se jednom od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva i može se mjeriti s epidemijom kuge u 14. stoljeću. Gdje je počela nije sigurno, no prozvana je španjolskom zbog prvih izvještavanja o njoj s tog područja, no smatra se da su je u Europu donijeli američki vojnici i civili. Stradavale su osobe između 20-40 godina, što je neobično za gripu.

Prema podacima WHO-a (World Health Organization), ovaj mikroskopski virus obišao je u četiri mjeseca čitavu planetu te pritom odnio živote više od 21 milijuna ljudi. Samo su Sjedinjene Američke Države u 1918. godini izgubile 675.000 ljudi.

Bolest je počinjala kao bilo koji drugi slučaj gripe, piše WHO, s grloboljom, groznicom i temperaturom. No, onda bi došlo do „smrtonosnog preokreta” – virus je napadao i uništavao pluća bolesnika te bi pacijenti, nekada i unutar samo nekoliko sati, doživjeli potpuni respiratorni kolaps.

Liječnike je bunila i dodatno uznemiravala činjenica da je bolest najčešće napadala zdrave i snažne muškarce, dok su na gripu obično osjetljivije starije osobe i djeca.

Pandemija je trajala sve do lipnja 1920. godine.

foto: ilustracija
sjever.hr
04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.