Now Reading:
Mursko Središće: povodom obilježavanja Dana rudara u gradskom parku položeni vijenci i zapaljene svijeće
Full Article 1 minutes read

Mursko Središće: povodom obilježavanja Dana rudara u gradskom parku položeni vijenci i zapaljene svijeće

Povodom obilježavanja Dana rudara, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, njegov zamjenik Kristijan Antolović, potpredsjednik Gradskoga vijeća Dragutin Stojko, rudari, predstavnici Podružnice umirovljenika Mursko Središće i predstavnici Rudarskog zbora, ispred spomenika rudara u gradskom parku su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen svim bivšim rudarima.

Dan rudara obilježava se povodom 2. ožujka 1921. godine kada je započela pobuna rudara u Labinu te je proglašena „Labinska republika“. Rudari su uspjeli u kratko vrijeme trajanja republike organizirati samoupravu, zaštitu i proizvodnju ugljena. Pod parolom „Kova je naša”, ujedinjeni su rudari svjesno tražili sindikalno organiziranje, veće nadnice, bolje radno vrijeme i pošteniji odnos prema radnicima, ali i ostalim osiromašenim stanovnicima Labinštine i uopće Istre koja je tada bila pod talijanskom vlašću.

Mukotrpan rad u teškim uvjetima bio je svakodnevica mnogobrojnih rudara diljem svijeta, a česte su se nesreće, osim zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima su radili, događale i radi kršenja sigurnosnih propisa. U čast tim hrabrim ljudima diljem svijeta se 2. ožujka slavi kao Međunarodni dan rudara.

sjever.hr/mursko-sredisce.hr
04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.