Now Reading:
Ljekarne KZŽ ustanova su koja posluje stabilno i kvalitetno: “Nudimo pravovremenu zdravstvenu uslugu svim žiteljima županije“
Full Article 4 minutes read

Ljekarne KZŽ ustanova su koja posluje stabilno i kvalitetno: “Nudimo pravovremenu zdravstvenu uslugu svim žiteljima županije“

Krapinsko- zagorska županija je na jednoj od svojih konferencija za medije predstavila rad Ljekarne Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini, te planove u 2024. godini.

Ljekarne Krapinsko-zagorske županije u svom sastavu imaju pet ljekarničkih jedinica, a 2023. su ostvarile prihode u iznosu od 6.587.622 eura, to je 541.250 eura ili devet posto više nego u 2022. godini.

Ravnateljica Ljekarne KZŽ Anamarija Salopek rekla je kako je vidljiv rast prihoda, što od dijela poslovanja s HZZO-om, što od dijela poslovanja s ostalom korisnicima.

– U zadnjem kvartalu vidljiv je značajan porast udjela ručne prodaje u ukupnoj prodaji (s 36 posto na 40 posto), što značajno utječe na pozitivno poslovanje ustanove, budući da se radi o sredstvima kojima ustanova može trenutno raspolagati. Budući da usluga HZZO-a nije dostatna za pokrivanje osnovnih troškova rada, svaki prihod izvan toga značajno utječe na uspješnost poslovanja ustanove – istaknula je Salopek i dodala kako su rashodi u prošloj godini iznosili 6.334.420 eura i viši su 499.988 eura ili za devet posto nego u 2022.

Tako je u prošloj godini ostvarena bruto dobit od 253.202 eura i to zahvaljujući timskom radu i zalaganju svih zaposlenih. Moto ljekarne je pacijent prije svega, a to znači da nudimo kvalitetu i pravovremenu zdravstvenu uslugu svim žiteljima županije – naglasila je ravnateljica.

Također je pojasnila kako u ljekarničkim jedinicama nude različite mjesečne akcije, kao što su mjerenje krvnog tlaka, tjelesne težine, mjerenje šećera u krvi, vitaminsko-mineralnog statusa, a novo je i mjerenje očnog tlaka te edukacija najmlađih uzrasta preko raznih radionica.

– Naročito nam je bila izazovna nestašica antibiotskih sirupa koji su namijenjeni najosjetljivijoj populaciji – djeci. Pravovremenim reagiranjem i adekvatnom prostornom i vremenskom organizacijom, osigurali smo uvjete za izradu vlastitih antibiotskih suspenzija te smo jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u županiji koja je krenula u proizvodnju istih – napomenula je Salopek.

Kroz donacije i financijsku potporu nastoje pokazati socijalnu solidarnost i pomoći svim slojevima društva. Tako su donirali pakete rodiljama i novorođenčadi te donacije raznim klubovima i udrugama.

Što se tiče planova u ovoj godini najvažnija planirana investicija je renovacija i preuređenje najveće ljekarničke jedinice Zabok, koja ujedno kroz organizirano dežurstvo osigurava 24-satnu ljekarničku skrb stanovništva cijele županije.

– U skladu sa suvremenim trendovima automatizacije radnih procesa, ujedno planiramo u istu uvesti automatizirano skladište. Vjerujemo kako će nam robotizacija skladišta olakšati tehnički dio posla, kako bi svu svoju pažnju mogli usmjeriti na najvažniji segment – na pacijenta – zaključila je Anamarija Salopek.

Zamjenica župana Jasna Petek kazala je kako je predstavljanje rada zdravstvenih ustanova izuzetno važno jer zdravlje je najosjetljivije područje za svakog od nas i po pitanju zdravlja volimo biti informirani i  znati što se događa. 

– Drago mi je što danas predstavljamo jednu od zdravstvenih ustanova o kojoj se nešto manje priča, zato što obično pričamo o listama čekanja naručivanjima za pregled, o cijeni pojedinih usluga, o nedostatku liječnika, te medicinskog osoblja. Međutim, o ljekarnama nešto malo manje govorimo i stoga mi je izuzetno važno da je nova ravnateljica predstavila godišnje izvješće o radu Ljekarne Krapinsko-zagorske županije, jedne od ustanova koja stabilno i kvalitetno posluje na našem području već dugi niz godina – rekla je Petek.

Cilj je pružiti jednu stručnu, prije svega dostupnu i kvalitetnu uslugu u vidu lijekova, izdaje lijekova, ali i svih ostalih pripravaka koji mogu pomoći zdravlju ljudi.

-Tu se Ljekarna Krapinsko-zagorske županije pokazala kao fleksibilna, ravnateljica je navela jedan dobar primjer koji se odnosi na antibiotske pripravke. Ono što valja napomenuti da su Ljekarne Krapinsko-zagorske županije zdravstvena ustanova koja zaista posluje vrlo stabilno, da su društveno vrlo odgovorni i da se velikim ponosom njihove pripravke dodijelimo o na različitim našim događanjima. Važno je istaknuti i veliku ulogu ljekarni u preventivnim programima – naglasila je zamjenica župana.

Osim spomenutog projekta centraliziranog skladišta u Zaboku, u budućnosti ih čekaju i novi izazovi.

Jedan od njih je ljekarna u Krapini, s kojom ćemo morati vidjeti što i kako. I drugi veliki izazov s kojim smo suočeni u kompletnom zdravstvenom sustavu odnosi se na osiguravanje potrebnih kadrova, jer se nedostatak magistra farmacije osjeća već duže vrijeme na tržištu rada. Stoga Krapinsko-zagorska županija u svojim stipendijama za deficitarna zanimanja ima upravo studentice i studente iz područja farmacije. Županija će se truditi i dalje, da ljekarne posluju tako da je pacijent iznad svega, da su dostupne usluge i lijekovi svim kategorijama bolesnika i stanovnika Krapinsko-zagorske županije – zaključila je Jasna Petek.

i.belošević/sjever.hr 04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.